BalkansPress

Dobro došli!

Pretpostavljam da je jedna od uspomena na detinjstvo većine nas domaći sok od višanja, koje su obavezno za zimnicu pravile naše bake.

I gotovo da u Srbiji nije postojala kuća u kojoj se nije mogao popiti ovaj osvežavajući napitak. Kasnije su uvedene novine, pa se neretko ovaj sok razblažavao i kiselom vodom, a posebno tokom letnjih meseci.

Načina za pravljenje domaćeg soka od višanja ima mnogo.

Predlažem vam recept za spremanje domaćeg soka od višanja bez kuvanja, i bez dodavanja konzervansa.

PROČITAJTE: Za tri sata smanjuje visoki krvni pritisak: Sok od višanja se preporučuje ovim bolesnicima!

 

Sastojci:

– 3kg. višanja

– 1,5 l. vode

– 40 gr. limuntusa

– šećer (koliko litara tečnosti- toliko kilograma šećera)

Priprema:

– Višnje očistiti od peteljki i oprati pod mlazom vode. Spremiti u veću posudu pa ih posuti limuntusom i dodati vode. Dobro ih izgnječiti rukama, da se svaka koštica odvoji od mesa.

– Ostaviti višnje da prenoće, najbolje čitavih 24h, pa pristupiti cedjenju.

Ja lično ih uvek cedim preko velike guste, metalne cedke, a ne preko gaze. Volim kad malo mesa od višanja propadne kroz cedku, pa da gustinu soku.

– Izmeriti dobijenu količinu soka, pa dodati istu količinu šećera (koliko litara soka-toliko kilograma šećera). Neke višnje su više, a neke manje sočne, pa se nikada ne zna koliko će soka pustiti. Zato je ovo merenje tečnosti bitno.

– Šećer mešati varjačom dok se ne istopi. Ako imate veću količinu, onda više puta u toku dana (onako u prolazu) promešati. Kad se sav šećer istopi, pristupiti flaširanju.

Ja nikada ne pravim velike količine, već ostavim višnje u zamrzivaču, pa kad potrošimo 3-4 flaše, ja ponovo napravim od zaledjenih višanja (sve je isto, samo ih pustite da se odlede).

Dakle, bez konzervansa.

(Izvor: Oklagija.rs)

Scroll to top