BalkansPress

Dobro došli!

Naučnici su otkrili da je uzrok najvećeg broja bolesti koje se povezuju sa sistemom za varenje – sluzokoža creva.

Apsorpcija nutrijenata iz hrane u organizam dolazi u trenutku kada hrana prolazi kroz tanko i debelo crevo, što je izuzetno složen proces, ali detaljno ispitan i pomaže nam da shvatimo kako da digestivni trakt očuvamo zdravim.

Kako bi se hranljive materije apsorbovale iz creva, odnosno ako želimo da u krvotok uđu sve dobre stvari, a blokiraju se toksini, ćelije sluzokože creva moraju da budu u savršenom stanju. Ukoliko u sluzokoži postoji upala, sluzokoža postaje oštećena i velike su šanse da će, pored dobrih supstanci, u krvotoku završiti i bakterije. Zbog toga je važno da sluzokoža bude jaka i zdrava.

Opasnost od hiperpermeabilnosti (propustljivost creva)

Hiperpermeabilnost je proces zbog kojeg supstance koje još nisu “filtrirane” kroz sluzokožu, završe u telu i tako nastaju bolesti. Kada ih imuni sistem detektuje, on aktivira zapaljensku reakciju kako bi telo počelo da se bori protiv rizika ili pretnje od infekcije. Ako ovaj proces potraje dovoljno, dolazi do hroničnog zapaljenja.

 

Šta izaziva propustljivost creva?

Među uzrocima su intolerancija na određenu hranu, poput mlečnih proizvoda ili glutena, zatim alergije na određena pića, povrće, ribu i začine, kojih nismo ni svesni. Primećujemo da se osećamo lošije nakon što ih konzumiramo, ali nastavljamo da ih jedemo.

Sluzokožu creva mogu da oštete i različiti aditivi, konzervansi i prehrambene boje, kao i neki lekovi. Do hiperpermeabilnosti često vodi uzimanje lekova za gastritis u kombinaciji sa antibioticima i analgeticima, kao i hemioterapija.

*Foto: Profimedia

Ne smemo da zanemarimo ni zdravlje crevne flore. Ako u crevima nema dovoljno probiotskih bakterija koje uništavaju šetne mikrobe i neutrališu kandidu, lako može doćo do hiperpermeabilnosti sluzokože.

Uz ova tri koraka možete da oporavite crevnu sluzokožu:

1. Enzimi za varenje

Niko od nas ne razmišlja o varenju sve dok se ne pojave problemi – nelagodnost, gasovi, upale, čak i sindrom nervoznih creva. Treba zapamtiti da proces varenja počinje još u trenutku kada smo izabrali hranu i stavili je u usta. Da bismo zaštitili i ojačali crevnu sluzokožu, neophodno je da se oslobađa dovoljna količina enzima za varenje. Zahvaljujući njima, proces varenja završiće se brže i lakše, a sluzokoža će dobro odratiti svoj posao – izabraće prave nutrijente za apsorpciju, a štetne će blokirati i “poslati dalje” na izbacivanje. 

Da biste osigurali dovoljno enzima za varenje, obavezno jedite:

– sirovo povrće: celer, brokoli, peršun

– voće: papaja, ananas, kivi, grožđe

– med.

 

2. Čišćenje sluzokože

Sloj štetnih bakterija koji se lepi za sluzokožu creva sprečava pravilnu apsorpciju hranljivih materija. Da očistite sluzokožu, treba samo da pratite sledeće savete:

– Pijte dve litre vode dnevno

– Jutro započnite čašom tople vode sa limunom

– Jedite što više crvenog voća

– Jedite žitarice celog zrna poput integralnog pirinča, pšenice, ovsa

– Ubacite laneno seme u ishranu

– Izbacite šećer, obojene proizvode, slatke napitke i nezdrave masti

– Vežbajte svakog dana (šetnja, vožnja bicikla, plivanje).

 

3. Regeneracija sluzokože

U ishranu dodajte probiotike (kefir je odličan izbor). Dodajte i prebiotike, vrstu ugljenih hidrata koji u crevima ne može da se svari, ali ima sposobnost da selektivno menja crevnu floru i čini je jačom i zdravijom. Prebiotike možete pronaći u bananama, šparglama, belom luku, paradajzu, sočivu, artičokama, crnom luku i cikoriji. 

Najvažniji savet

Pre nego što bilo koju namirnicu prinesete ustima, razmislite – da li je ona korisna za moje zdravlje?

Kad vas uhvati žudnja za nečim prepunim šećera ili zasićenih masti, prelepih drečavih boja, setite se da će se u vašim crevima sve to pretvoriti u toksine koji će se zalepiti za sluzokožu creva i sprečiti njen normalan rad.

(BalkansPress / Izvor: StilKurir.rs)

Scroll to top