BalkansPress

Dobro došli!

Prerana smrt mladog naučnika Mihajla Sporića (22), najboljeg studenta prestižnog Kembridža, šokirala je javnost. Kako je moguće da neko tako mlad oboli od karcinoma pluća i da ishod bude fatalan. Naročito je nejasno, kako ističu oni koji su ga poznavali, jer nije pušio, aktivno se bavio sportom, normalno hranio, a u porodici nije bilo ove smrtonosne bolesti.

PROČITAJTE: OPAKA BOLEST: Od nje je preminuo student Mihajlo, a ovo su znaci kada mora da se reaguje ili će biti kasno!

Doktorka Tatjana Radosavljević, pulomolog, kaže da se pretpostavlja da se tumori kod mladih ljudi najčešće javljaju kao posledica zaostatka embrionalnih tkiva u telu novorođenčeta:

- Ta embrionalna tkiva možemo da nazovemo i praorganima ili "pupoljcima" budućih organa. U prva tri meseca od začeća razvijaju se organi buduće bebe. Ako neki delovi embriona zaostanu i posle ta tri meseca, oni mogu u kasnijem životu da budu okidač za pojavu tumora bilo gde u telu - objašnjava dr Radosavljević.

 

Naša sagovornica kaže da tumori među decom i mladima, nažalost, nisu retkost, a to potvrđuje činjenica da odavno postoje i pedijatri-onkolozi.

- Šta je konkretan uzrok smrti mladog naučnika iz Srbije, mogu da znaju samo oni koji imaju uvid u njegovu medicinsku dokumentaciju - kaže dr Radosavljević. - Jer, tumori pluća su vrlo široko polje. Karcinom je mogao da se pojavi bilo gde u telu, ali da u krajnjem ishodu napadne pluća.

Kada je o karcinomu pluća reč, dr Radosavljević kaže da postoje samo dve vrste. Prva, nemikrocelularni karcinom, leči se operativno i veće su šanse za preživljavanje. Druga, mikrocelurani karcinom, koji se tretira isključivo hemioterapijom, a prognoze za oporavak su značajno manje.

Podaci govore da po učestalosti karcinoma pluća Srbija zauzima drugo mesto u Evropi. Ova bolest dnevno se dijagnostikuje kod 20 osoba, a čak 12 izgubi bitku sa njom.

- Karcinom pluća je u porastu - kaže dr Radosavljević. - Uočeno je da nemikrocelulareni tumori pluća sve češće pogađaju žene nepušače, kao i mlade ljude. Smatra se da je glavni uzrok areozagađenje.

Glavni problem kod karcinoma pluća je što se otkriva u poodmaklom stadijumu, jer ova opaka bolest dugo može da ne daje nikakve simptome.

- Simptomi koji mogu da ukazuju na karcinom pluća najčešće su slični simptomima bronhitisa - kaže dr Radosvaljević. - Takođe, česte respiratorne infekcije, kao i uporan kašalj koji može da bude suv ili sa iskašljavanjem sekreta, otežano disanje, osećaj nedostatka vazduha, bol u grudnom košu, promuklost i neobjašnjiv umor.

Scroll to top