BalkansPress

Dobro došli!

Telo vam na vreme šalje signale. Na vama je da ih pravilno protumačite. Dovoljno je da se za tegobe koje ne prolaze nedeljama odmah javite lekaru.

Maligne bolesti danas sve češće pogađaju i ljude mlađe i srednje životne dobi, pa ako vam neobični simptomi traju, nemojte ih ignorisati jer mislite da ste "premladi" za ozbiljnu bolest, savetuju lekari. Zbog prolaznih tegoba sa zdravljem vas ne trebajpreviše brinuti, ali ako simptomi ne prolaze ni nakon tri do četiri nedelje, obavezno posetite lekara i rešite se sumnji:

 

1. Mršavljenje

Većina pacijenata obolelih od raka nakon postavljene dijagnoze naknadno primećuju da su drastično smršali, ali nisu tome pridavali važnost. Gubitak do dva kilograma nije zabrinjavajući, ali sve više od toga ako niste promenili svoje prehrambene navike ili počeli da vežbate razlog je za odlazak na pregled.

2. Umor

Ako svakodnevno osećate manjak energije, s poteškoćom ustajete iz kreveta i zaspite iste sekunde nakon što ste legli upkos tome što dovoljno spavate, posetite doktora. Hronični umor najčešće je simptom preopterećenog imuniteta. Iako razlog ne mora biti maligni proces, već neka druga hronična bolest ili poremećaj hormona štitne žlezde, ako traje duže od tri nedelje, otiđite lekaru.

3. Stalan bol

Bol je pratilac upale, problema s imunitetom, ali i nastankom cista koje mogu biti maligne. Bilo da je reč o upornoj glavobolji, bolu u kostima ili abdomenu, bol koji ne prolazi kroz dve nedelje može biti predznak malignog procesa te treba utvrditi tačan uzrok.

4. Promene na koži

Koža je najveći organ ljudskog tela, a osim neobičnih mladeža ili rana koji mogu predstavljati pojavu melanoma, koža može odavati i simptome drugih tumora. Obratite pažnju na stalne podočnjake, žutilo kože, hiperpigmentacijske mrlje i guljenje kože te se posavetujte s lekarom.

 

5. Problemi s mokrenjem i probavom

Uporne probavne teškoće u obliku proliva, zatvora ili čestih stolica, u kombinaciji s nadutošću ili krvarenjem čest su znak raka u probavnom sistemu, ali mogu upućivati i na rak prostate ili jajnika. Ako imate poteškoća s mokrenjem, a oni traju duže od dve nedelje, tražite preglede i ne pripisujte te simptome samo "upali". 

6. Nastanak kvržica

Neobjašnjive kvržice ili pojava otoka na koži mogu biti specifičan simptom raka dojke, testisa ili limfnih čvorova. Takođe, limfni čvorovi mogu reagovati na maligne procese u obližnjim organima, a testiranje je vrlo jednostavno - biopsija će tačno utvrditi pravo stanje stvari.

  

7. Stalna temperatura

Povišena i uporna temperatura koja se javlja bez pratećih simptoma gripa ili prehlade znak je za pregled, kažu lekari. Temperatura je čest pratilac pojave malignih procesa jer nastaje kao rezultat aktiviranja odbrambenog sistema tela.

8. Uporan kašalj / grlobolja

Kašalj koji traje duže od tri nedelje, iako ne bolujete od astme, svakako je razlog za posetu doktoru. Istraživanja pokazuju da je više od 70 posto slučajeva raka pluća započelo upornim kašljem, dok više od 90 posto obolelih od raka grla i jezika kažu kako su bol i nadraženost primetili mesecima nego što su otišli kod lekara.

Scroll to top