BalkansPress

Dobro došli!

Ana Šahnazarova je 3 meseca putovala po Indiji. Vrativši se kući, oduševljena svime što je naučila tokom svog inspirišućeg putovanja, podelila je ovih 16 neverovatnih poenti:

1. Uvek budite u sadašnjem trenutku, nigde drugde

Budite uvek tamo gde vam je lepo, ali nemojte nigde da žurite. Ako osećate da bi trebalo da budete na drugom mestu, krenite tamo kuda vas zove unutrašnji glas.

Ali nemojte zaboraviti, nije nužno da idete negde da biste nešto pronašli. To je vrlo suptilna činjenica. Smisao je da budete uvek prisutni.

2. Pustite (dozvolite) da sve bude kako jeste

Ne pokušavajte da kontrolišete druge ljude i događaje. Ne planirajte, ne očekujte, ali priželjkujte. Opustite se.
"Naučite da stanete i napravite pauzu – pauzu u kojoj se ništa ne događa."

Nemojte uvek biti oni koji traže, dopustite da se u vašem životu sami od sebe ljudi pojavljuju, a događaji da se zbivaju. Jer, i jedno i drugo se ne pojavljuje bez razloga u vašem životu.

 

3. Delite slobodu

Dajte sebi slobodu da budete šta jeste, a drugima dopustite da budu ono što oni jesu, makar i drugačiji od vas. Zapamtite, svako ide svojim putem i ima svoje svoje lekcije. Ako se vaši putevi ukrštaju – odlično, ali ako se raziđu – opet je dobro, jer sve što se događa nosi u sebi dobrobit za vas, za njih, za svih…

4. Ne bojte se

Nikad i ničega. Menjajte način na koji obavljate svakodnevne stvari. Ako osetite da morate nešto da kažete ili nešto da uradite – učinite to i ne obazirite se na formalne prepreke kao što su "ali već imam povratnu kartu", "ali za to nemam novac" ili uobičajeno "neću uspeti". Izaberite slobodu od strahova.

5. Manje je više

Ne pokušavajte da imate sve i odmah. Sve što je potrebno uvek ćete i dobiti, a kad nešto nedostaje, doći će vam od sestre, brata, prijatelja ili slučajnog stranca. Budite umereni u svemu.

Foto: Shutterstock

*Foto: Shutterstock

6. Nemojte se vezivati za ljude

Inače nećete dobiti namenjeno vam iskustvo. Ionako nikad nećete ostati sami jer bilo gdje da odete pronaći ćete ljude koji su "svoji", koji će vas oduševiti, inspirisati i ispuniti. Kad se vaši putevi raziđu, koliko god trčali za osobom, nećete ostati zajedno, a od svojih, koliko god bežali, nećete moći pobeći.

7. Otpustite

S osmehom, s ljubavlju. Svih i sve. Ali nikad to ne smatrajte opraštanjem zauvek, jer ništa nikad nije konačno. Uvek recite: "Hvala ti i vidimo se."

"Ne možete izgubiti nešto što nemate i ne možete dobiti nešto što je već vaše."

 

8. Uvek voda

Budite voda. Pamtite princip morskog talasa: talas dolazi i odlazi. I taj princip važi za sve: stanja, osećanja, ljude, stvari. Ništa nije statično. Mi živimo u svetu kretanja. Zato se ne zadržavajte u jednom stanju – jer će se i ono promeniti. Ništa ne možemo da zadržimo, zato i ne pokušavajte to da uradite, nego budite zahvalni na tom trenutku dok on traje.

9. Slušajte svoj unutrašnji glas

Slušajte savete drugih, ali postupajte kako vam govori vaš osećaj. Da sam na mom putovanju postupala kako su mi govorili drugi ljudi, nikad ne bih otišla u Varanasi, nikad ne bih pronašla grad svojih snova i još uvek bih se bojala svega, te živela u okovima. Slušajte sebe. Uvek.

10. Imajte poverenje

U ljude, u svemir, u Boga – zovite to kako god želite. Verujte da sve što se događa u vašem životu – događa se za vaše dobro. Čak i u najtežim trenucima.

11. Posvetite nekoliko minuta dnevno sebi

Radite šta god želite – meditirajte, crtajte, pišite, idite u šetnju ili samo uživajte u tišini. Čak i nekoliko minuta će vam pomoći da uvidite šta vam je potrebno, a šta je bilo izazvano umom, drugim ljudima, iluzijama…

 

12. Volite sebe

Poštujte svoje želje, snove, telo. I znajte da vi možete da imate sve. Sve je moguće.

13. Delite

Svima i uvek. S prijateljem, s beskućnikom, s psom… i nikad ne očekujte ništa za uzvrat. Kako je govorio moj Guruji: "Ji, ako hraniš samo sebe, ne radiš ništa previše korisno."

14. Zamislite želju

Ali budite oprezni šta želite, jer to će se i ostvariti. Budite maksimalno precizni kad formulišete želje.

15. Da biste mogli da obučete novu košulju, treba prvo da skinete staru

Bukvalno i metaforički.

16. Putujte

I najbolje – putujte sami. Jer gde god idete, svi su uvek s vama.

Scroll to top