BalkansPress

Dobro došli!

Veliki austrijski pisac Peter Handke dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu. Poznat kao neumorni putnik i istraživač, često je bio na licu mesta i uvek na strani stradalnika, poniženih i uvređenih.

U svom poslednjem intervjuu koji je dao za "Novosti" govorio je o ljubavi prema našoj zemlji, duhovnim autoritetima, moći književnosti.

Njegov odnos prema Srbima je oživotvorenje njegove opsesivne poetike i životne ideje, a u svetu danas nemamo pisca koji nas je zadužio koliko on.

Govorio je da svoju "zabranjenu" ljubav prema Srbiji nije platio, da nije trpeo ništa:

- U najboljem slučaju sam se čudio. Moć nije nešto dobro i ugrožen je onaj koji je ima. Utoliko se ja nisam napatio.

 

Zagovornik je ideje da još samo u Srbiji i Republici Srpskoj istinska Evropa živi i dalje, jer kako je isticao - Tu postoji tradicija od Platona, Sokrata, Sofokla, Homera, i ta tradicija se voli. Ne samo u Srbiji nego i u Republici Srpskoj postoji neka čistota koja ima trajanje od dve hiljade godina. Takva čistota ne postoji u Francuskoj ili Nemačkoj. Ima je, doduše, ali ona ne živi, ne diše.

Komentarišući NATO agresiju, rekao je da ne oseća ljutnju, ali da i dalje ne može da poveruje da se to desilo.

-To kao da nije naša planeta… Oni koji su bombardovali i koji su ubili hiljade ljudi — oni ne pripadaju ni Evropi ni planeti Zemlji, kazao je poznati pisac i naglasio da zbog svega toga oseća „neku vrstu gađenja prema ljudskoj vrsti“.

Rešenje problema sa Kosovom još davno je "prepustio paklu".

- Današnji demoni čak i ne znaju da su to. Svi su kao humani, predstavljaju se kao dobročinitelji, ali su u stvari istinski đavoli današnjice. Želeo bih još jedanput da odem u Orahovac i Veliku Hoču, da ostanem tamo mesec ili dva, da tamo živim, berem pečurke, kuvam, peglam, ako ima struje.

Njegove izjave, kojeg su neki kritičari nazivali najvećim živim piscem na nemačkom jeziku, imale su veliki odjek. I upravo, kada se protivio nezavisnosti Kosova, tvrdio je da se "država ne može graditi na mržnji".

- Mržnja prema Srbima je jedino što vodi Albance, među njima čak tek prohodala deca mrze Srbe i kamenuju autobuse, govorio je Handke.

Scroll to top