BalkansPress

Dobro došli!

Dobitnik nagrade za najbolju mušku glavnu ulogu u Berlinu 2013. godine, romski glumac iz Bosne Nazif Mujić, prodao je svog Srebrnog medveda jer više nije mogao da hrani svoju porodicu.

"Prvo sam prodao jedan stari auto, zatim nekoliko ličnih stvari i onda je došao red na medveda", rekao je 47-godišnji Nazif Mujić u telefonskom razgovoru za Frans pres iz svog sela Savatovca.

On je dobio nagradu za najbolju mušku ulogu u Berlinu za rolu u filmu sarajevskog režisera Danisa Tanovića "Epizoda u životu berača željeza".

Kako je rekao, odluka da proda svoj trofej bila je "vrlo teška", ali je objasnio da njegova deca tri dana nisu skoro imali šta da jedu. 

{adselite}Krajem decembra ponudio je statuu preko interneta i tražio za nju 5.000 evra. Prihvatio je 4.000 evra koliko mu je ponudio vlasnik lokalnog bara Senadin Ćosić.

Ćosić je rekao za Frans pres da on nije kolekcionar i da je kupio statuetu najviše da pomogne Nazifu, koji je bolestan čovek i ne može da radi, a treba da hrani svoje troje dece. 

"Medved je kod mene, ali ću ga ponuditi nekom muzeju", rekao je Ćosić.

Po povratku s Berlinskog filmskog festivala 2013, glumac je dočekan u svom selu kao heroj. Ali vrlo brzo se vratio u anonimnost i siromaštvo. Podneo je zahtev za azil u Nemačkoj koji je odbijen 2014. godine.

Dijabetičar na insulinu poslednje tri godine on i dalje hrani svoju porodicu sakupljanjem starog gvožđa i po njegovim rečima donese kući oko šest do sedam konvertibilnih maraka dnevno (3,5 evra). Film za koji je nagrađen takođe je dobio Veliku nagradu žirija. 

Film je zasnovan na istinitoj priči o životu porodice Mujić u kojoj je Nazif sredstva za život osiguravao skupljajući staro gvožđe. Pošto nije imala zdravstveno osiguranje, njegova supruga je zamalo umrla posle spontanog pobačaja jer nijedna zdravstvena institucija nije želela da je porodi.

Sa novcem od prodate statue ovaj otac dečaka od pet godina i dve devojčice od osam i deset godina kaže da je otplatio dugove za struju i dug u bakalnici. Takođe kaže da je kupio kartu za ovogodišnji Berlinski filmski festival koji se održava od 9. do 19. februara. 

"Želim da ispričam priču svoje porodice od kad sam dobio nagradu", rekao je on. Mujić je rekao da bi želeo ponovo da podnese zahtev za azil u Nemačkoj i izrazio nadu da će ovog puta biti prihvaćena.

"Samo želim da mi deca normalno žive". rekao je on. 

Agencija Frans pres navodi podatke nevladine organizacije Atlatska Inicijativa prema kojoj u Bosni živi između 50.000 i 75.000 Roma, a da je samo pet odsto njih zvanično zaposleno.

Scroll to top