BalkansPress

Dobro došli!

Veliki medved, koji mesecima teroriše domaćinstva i domaće životinje oko Kneževa, u selu Šolaji probio je zid svinjca i ubio svinju tešku 200 kilograma.

 

Napad medveda dogodio se u subotu na imanju Željka Budića. Meštani kažu da je medved tokom noći prišao svinjcu na kojem je porušio nekoliko cigala i napravio rupu kroz koju je izvukao svinju, odvukao je u šumu i delimično pojeo.

*FOTO: Vikipedija/Ilustracija

Isti medved je pre desetak dana ubio dve svinje u selu Baljvine, a veruje se i da je ista zver 10. avgusta u selu Bregovi ubila svinju tešku 170 kilograma, pišu "Večernje novosti".

 

"Vlada opšti haos kod nas i zbog tog medveda ne možemo mirno da spavamo. Na mom svinjcu su slaba vrata, sve će da podavi unutra. Noću ne smem ni da obilazim stoku jer se plašim da će me medved napasti. Prosto ne znamo kako da se odbranimo", rekao je meštanin Nedeljko Udovičić.

*FOTO: Vikipedija/Ilustracija

O novim napadima obaveštene su opštinske službe i policija koje su sačinile zapisnike. Sela oko Kneževa i u aprilu su u više navrata bila na udaru medveda, koga su očevici opisali kao kapitalca teškog oko 600 kilograma. Tada su u više domaćinstava poklane kokoši, jagnjad i svinje na imanjima u Bastajima i Bokanima, dok je u selu Kobilja rastrgana krava, teška 400 kilograma.

Zbog velike razdaljine između napadnutih sela, lovci ne veruju da je isti medved odgovoran za najnovije napade, već da je reč o drugom.

"Naredne sedmice uputićemo dopis resornom ministarstvu sa zahtevom da se taj problem reši. U aprilu nismo dobili dozvolu za odstrel medveda, ali nešto se mora učiniti i učinićemo sve da taj problem rešimo", rekao je predsednik Lovačkog udruženja "Čemernica" Milorad Ćelić.

ZAŠTIĆENE ŽIVOTINjE

Medvedi su u Srpskoj zakonom zaštićene životinje i njihov odstrel je protivzakonit, ali moguć, ukoliko se ispune svi propisani uslovi. Štetu koju medvedi pričine solidarno plaćaju Republika Srpska, opština i lovačka udruženja, ali se oštećeni žale da novac čekaju godinama.

 

Scroll to top