BalkansPress

Dobro došli!

O lepoti Mire Furlan, Lepe Brene, Suzane Mančić, Vesne Zmijanac...  pričala je cela Jugoslavija. Neke od njih ostale su u žiži javnosti, dok dok druge su manje poznate današnjoj generaciji. Pogledajte kako su nekada izgledali a kako danas seks-bombe bivše SFRJ.

 

Vesna Zmijanac - je pevačku karijeru započela 1979. godine singlom "Hvala ti za sve", posle toga je usledilo još nekoliko singlova i prvi album 1981. godine. Izdala je 14 albuma, 6 singlova i nekoliko kompilacija. Pored pevačke karijere pojavljivala se i u nekoliko serija i filmova kao što su „Sok od šljiva“, „Kamiondžije 2“, „Kamiondžije opet voze“.  Iz braka sa bivšim mužem Vladom Jovanovićem dobila je ćerku Nikoliju, koja je krenula maminim stopama.

Suzana Mančić - srpska je glumica, pevačica i TV voditelj. Karijeru je započela pesmom "Ogledalce, ogledalce“ sa nepunih 18 godina. Kasnije se oprobala kao voditelj zabavnih emisije, dugo godina je vodila TV emisiju gde su se izvlačile dobitne Loto kombinacije zbog toga je i dobila nadimak "Loto devojka".

Neda Ukraden - je rođena u Imotski, a karijeru u zabavnoj muzici počela je u Bosni i Hercegovini 70-ih godina, a 80-ih je bila jedno od najvećih imena jugoslovenske popularne muzike. Tokom višedecenijske karijere sarađivala je sa najeminentnijim domaćim autorima, kao što su: Đorđe Novković, Rajko Dujmić, Đelo Jusić, Kemal Monteno, Arsen Dedić, Zrinko Tutić i Nikola Borota - Radovan. Živi u Beogradu i ima ćerku i troje unučadi.

 

Mira Furlan - Mira Furlan je hrvatska glumica koja trenutno živi u SAD. Igrala je u mnogim filmovima i serijama jugoslovenske produkcije. U Sedinjenim Državama je poznata po ulozi Delen u televizijskoj naučno fantastičnoj seriji Babilon 5 i po ulozi Danijel Ruso, u seriji Izgubljeni.

Lepa Brena - jugoslovenska je folk, pop-folk i pop pevačica i estradni menadžer. Karijeru na estradi počela je 1981. Njena popularnost u Jugoslaviji rasla je veoma brzo. Već od pojavljivanja u filmu "Tesna koža", postaje prepoznatljivo lice, veoma prisutno u medijima. Sa Sašom Popovićem je suvlasnik "Grand produkcije".

 

Ksenija Pajić - hrvatska filmska, televizijska i pozorišna glumica, rođena u Rijeci, gde je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu 1984. godine. Nakon diplomiranja provela je dve sezone u Teatru u gostima gde je igrala glavne uloge. Još kao studentkinja počela je da radi na Dubrovačkim letnim igrama. Ostvarila je veliki broj zapaženih uloga u pozorištu, na filmu i na televiziji.

 

Beba Lončar - je jugoslovenska glumica koja je još kao učenica bila izabrana na konkursu RTB za spikerku dečjih emisija, nakon čega je usledio početak filmske karijere. Na filmu se prvi put pojavila sa 17 godina u Devetom krugu Francea Štiglica, a zatim postiže veliki uspeh sa filmom Ljubav i moda. Glumila je glavne i sporedne uloge u filmovima Dvoje, Dr, Lito vilovito... Dugo je bila u braku sa Josipom Radeljakom, od koga se razvela 1994. Ima sina Lea...

Anica Dobra  - je srpska filmska i pozorišna glumica koja često glumi i u nemačkim filmovima. Dobra je od 1977. do 1981. godine živela u Frankfurtu na Majni, u Nemačkoj. Nakon toga se vraća u Beograd, gde upisuje Akademiju dramskih umetnosti. Diplomirala je 1987. Živi u Beogradu, udata je i ima ćerku Minu.

 

Tanja Bošković - Tanja Bošković, doajen srpskog glumišta, ima preko trideset godina dugu i plodnu pozorišnu, TV i filmsku karijeru. Tokom 1974. godine glumila je u „Košavi“ a onda su se uloge nizale u poznatim ostvarenjima. Uvek je na poseban način davala sebe i ulozi koju je tumačila otkidala komadić svoje individualnosti. Veoma popularan je njen lik Lili u filmu „Balkan ekspres“ a takođe i likovi u seriji „Priče iz radionice“ i filmovima „Policajac sa Petlovog brda“, „Rat uživo“ i „Okupacija u 26 slika“.

Neda Arnerić - Već od rane mladosti pokazivala je interes za scensku umetnost. Kao trinaestogodišnja devojčica (1966), snimila je svoj prvi film "San" i postala prva dečja filmska zvezda u bivšoj Jugoslaviji.

Od 1969. do 1974. godine živela je i radila u inostranstvu i u Jugoslaviji, kada je snimila čak 15 filmova. Od 1974. godine živi u Beogradu, a radi u Srbiji i bivšim jugoslovenskim republikama.
Bila je narodna poslanica u prvom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije (2000-2004). U dosadašnjoj karijeri, Neda Arnerić je snimila preko 110 filmova i odigrala preko 40 uloga u pozorištu.

(Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top