BalkansPress

Dobro došli!

Pevala je u grupama „Poslednja igra leptira“ i „Srebrna krila“, otpevala veliki hit „Dečko, ajde oladi“, a onda se posle uspešne karijere povukla. Morali ste da zapamtite to lice i taj glas. Kako god to nazvali harizma ili neki poseban faktor za šou-biznis, Lidija Asanović  je te posebne kvalitete imala na pretek. 

Lidija koja danas ima 51 godinu i koja je poreklom iz Zagreba, široj publici se predstavila kao pevačica „Poslednje igre leptira“ u kojoj je pevala uz legendarnog Nenada Radulovića, Nešu Leptira.

Sa njim je i izvela pomenutu numeru koja se i danass sluša sa podjednakim intezitetom kao i pre nekoliko decenija.

Pridružila se kasnije drugoj ništa manje uspešnoj grupi, „Srebrnim krilima“, zamenivši Vladu kalembera koji se otisnuo u solo vode, na iste godine kada je postala njihova pevačica, 1988, nastupila je na Evroviziji. Izveli su pesmu „Mangup“ i zauzeli šesto mesto.

Lidija je na Evroviziji imala zanimljiv stajling, a predstavila se tada u potpuno drugačijem imidžu od onoga koju je krasio dok je delila scenu sa Nešom Leptirom.

Uspesi su tek čekali Lidiju, ali je ona 1992. godine napustila domovinu i preselila se u Nemačku gde se kasnije udala. Živi danas u Minhenu i nosi ime Lidija Raš.

 

Od njenog odlaska sa ovih prostora do danas na regionalnoj muzičkoj sceni se mnogo toga promenilo. „Srebrna krila“ su nakon Lidije dobile Vlatku Pokos i tako nastavila tradiciju da stvaraju velika muzička imena, rok i pop muzika je otišla u drugi plan, pojavili su se brojni novi muzički pravci, ali se „Dečko, ajde oladi“ i ostale pesme koje je Lidija izvodila i dalje slušaju.

Žrtva „neslane šale“

Lidiju njeni obožavaoci nisu zaboravili, a budući da se njen glas često čuo sa raznih strana svih ovih godina, pričalo se i pisalo o njoj.A pre dve godine pojavila se vest da je pevačica poginula u saobraćanoj nesreći u Nemačkoj. Srećom, Lidijarođena sestra Violeta je negirala takve glasine.

(BalkansPress / ZenaBlic.rs)

Scroll to top