BalkansPress

Dobro došli!

Fondacija za modernu poljoprivredu, neprofitna organizacija osnovana početkom godine u Izraelu, lansirala je globalni projekat u oblasti proizvodnje veštačkog mesa, fokusiran isključivo na piletinu.

Projekat će biti pokrenut 1. januara pod palicom profesora Univerziteta Tel Aviva Amita Gefena, jednog od vodećih svetskih stručnjaka iz oblasti inženjeringa tkiva.

Tim stručnjaka izradiće studiju izvodljivosti o proizvodnji veštačkih pilećih prsa, uz predloge mogućih rešenja i detaljne implikacije njihove realizacije.

Veštačko meso ne zahteva gajenje životinja u pretrpanim industrijskim farmama niti njihovo klanje, a ima i značajan ekološki faktor, budući da se veruje da bi meso proizvedeno u laboratoriji moglo da smanji emisije gasova koji u atmosferi stvaraju efekat staklene bašte, kao i upotrebu vode i zemlje.

Takvo meso proizvodi se u sterilnom, kontrolisanom okruženju iz ćelija uzetih iz živih životinja. Te ćelije se potom inkubiraju u serumu koji sadrži amino kiseline i neorganske soli i podstiče metabolizam i rast ćelija.

Nakon svega nekoliko dana, formira se tanak sloj mišića, identičan onom u mesu koje se danas konzumira.

„U svetlu rasta populacije i prognoza za budućnost, čovečanstvo mora da razmotri održivije modele proizvodnje hrane, koji će pružiti alternative za tradicionalne načine koje sada koristimo. Inženjering tkiva može da ponudi takve alternative i to je ono što ćemo istraživati u okviru našeg projekta“, rekao je profesor Gefen.

(Izvor: Web-tribune.com)

 

FacebookTwitterLinkedin
Pin It
 

 

Scroll to top