BalkansPress

Dobro došli!

Žene veoma često odlaze pod nož da bi povećale grudi, usne ili zadnjicu, da bi smršale i zategle lice, ali se odlučuju i na skraćivanje prsta na nozi da bi mogle da obuju što uže cipele.

Svetski trend, tzv. Pepeljugina operacija, pojavljuje se i kod nas, a iako nema tačnih podataka koliko godišnje žena odluči da skrati prste, iskustva doktora potvrđuju da su dame spremne da odu i pod nož da bi obule omiljenu obuću.

Dva meseca oporavka da bi stale u salonke

*Foto: Shutterstock / Dva meseca oporavka da bi stale u salonke

Mr dr Violeta Skorobać Ašanin, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije i predsednik Udruženja estetskih hirurga Srbije (SRBSAS), kaže da ona ne radi neobične operacije ukoliko narušavaju uobičajen izgled jer ih smatra neetičnim, ali ako one ne narušavaju izgled već predstavljaju retke zahteve, onda izlazi u susret željama.

 

- Smanjivanje dužine drugog prsta na nozi je zahtev kad žene ne mogu da kupe odgovarajuću cipelu ili ih taj prst stalno boli i jako se deformiše posle izvesnog vremena. Postoji više tehnika za skraćivanje prstiju, nekada se otklanja i zglob, a nekada ne, a oporavak traje oko šest nedelja - kaže doktorka Ašanin.

Primat nad hirurškim intervencijama polako prezimaju nehirurške procedure uklanjanja bora i preoblikovanja lica, kaže doktorka Ašanin

*Foto: Privatna arhiva / Primat nad hirurškim intervencijama polako prezimaju nehirurške procedure uklanjanja bora i preoblikovanja lica, kaže doktorka Ašanin

Ona objašnjava da su i kod nas, kao i svuda u svetu, najtraženije operacije na grudima i tehnike uklanjanja viška kilograma i oblikovanja tela, i dodaje:

- Međutim, polako primat nad hirurškim procedurama uzimaju nehirurške estetske procedure uklanjanja bora i preoblikovanja lica.

 

Prema rečima naše sagovornice, u Srbiji se godišnje uradi oko 10.000 operativnih i neoperativnih estetskih procedura. U želji da izgledaju što lepše, žene nekada odu u potpunu krajnost, tražeći da izgledaju kao Barbike.

- Potreba za kompletnim brisanjem bora i mimike predstavlja bizarnost plastične hirurgije. Osobe tako gube identitet i lepotu. Ili volumiziranje pojedinih delova tela koje izlazi iz proporcija može da predstavlja ne samo estetski već i zdrastveni problem trajnog oštećenja tkiva - upozorava dr Skorobać Ašanin.

Ogromna zastupljenost estetske plastične hirurgije svuda u svetu je postala medijski hit. Najčešće ih promovišu poznate i popularne osobe. Zbog toga predsednica SRBSAS veruje da ih ljudi smatraju brzim i lako dostupnim.

- S tog aspekta i proizilazi lakomisleno mišljenje da su to bezazlene procedure - zaključuje doktorka.

Hiljadu evra za kraći nožni kažiprst

Skraćivanje prsta iz estetskih razloga nije moguće u raditi u državnim zdravstvenim ustanovama, ukoliko ne postoji deformitet ili medicinski problem. Dame koje se odluče na ovaj korak kako bi mogle da obuju omiljene cipele, moraju da izdvoje oko 1.000 evra za operaciju u privatnoj klinici.

 

Neočekivani zdravstveni problemi

Nekada željena operacija nije moguća zbog zdravstvenih razloga, te pacijenti završe na hirurškom stolu neke druge specijalnosti.

- Na primer, pacijent je dao informaciju da se dobro oseća i da je zdrav, a ima zahtev za višestrukim zahvatom. Na preoperativnoj pripremi ustanovimo da je zdrav, ali da su analize krvi granične i da bi bilo kojom intervencijom ugrozio ili pak produžio oporavak. Predlažemo da uradi jednu od željenih operacija ili da popravi svoje stanje, pa da se naknadno javi. Tu je i primer pacijenta koji je došao na ultrazvučnu liposukciju, rekao da želi da ukloni veći broj kilograma, a mi smo ustanovili bubrežne probleme, pa bi mu velika infiltracija tečnosti u masno tkivo ugrozila funkciju bubrega - navodi doktorka Ašanin.

Ona kaže da su sve to slučajevi kada morate pacijenta da odgovorite od estetskog zahvata.

- Upućujete ga da prvo reši postojeće probleme. Nemalo puta pacijent biva upućen na operaciju žučne kese, srca, karotida, a na preoperativnoj pripremi mu pronađemo karcinom dojke, želuca ili debelog creva - zaključuje naša sagovornica.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top