BalkansPress

Dobro došli!

Na društvenim mrežama u Srbiji, najpopularnije devojčice, koje imaju samo 13 i 14 godina, za svoju popularnost bore se eksplicitnim slikama?!

Najnoviji trend na društvenim mrežama, što nam potvrđuju direktori osnovnih škola i sociolozi, širi se poput epidemije - devojčice šalju drugima svoje golišave slike i pozivaju na raskalašno ponašanje. Što više nagih i provokativnih fotografija imaju, to ih više ljudi prati na Fejsbuku. Pozivaju druge devojčice da se upoznaju s njima, podele sliku...

 

 

 

- Prvi put sam čula za ovaj slučaj kada me je ćerka pitala za dozvolu da se upozna s jednom od njih. Kada sam videla profil devojčice, malo je falilo da padnem u nesvest. Njene u potpunosti nage fotografije mogu se naći na društvenim mrežama - priča majka G. L.

Jedna od najpopularnijih devojčica, koja ima preko 5.000 prijatelja, sebe naziva „kurvobraniteljkom“, a ostavlja brojne provokativne fotografije i video-zapise. Ono što je alarmantno jeste da, pored maloletnih dečaka, njihove fotografije komentarišu i punoletni muškarci, koji ih pozivaju na seks.

- Jedna od njih ide u našu školu i pokušali smo da upozorimo roditelje. Međutim, oni nas obično prekore rečima: „Šta vas briga šta moje dete radi van škole“. Mi smo dužni da svako devijantno ponašanje vezano za dete prijavimo. Jedan takav slučaj smo prijavili i Centru za socijalni rad, ali se ništa nije desilo. Ne znam više šta ta deca treba da urade da bi roditelji odgovarali - kaže direktor jedne beogradske osnovne škole.

Ucenjivanje pa krađa novca - Protekle nedelje otkriveno je da je devojčica (14) iz Novog Sada mesecima potkradala roditelje da isplati ucenjivača s Fejsbuka. Maloletnica je par meseci bila u vezi s vršnjakom. Tokom veze, dečko joj je tražio da mu pošalje par fotografija bez odeće. Nakon raskida, počelo je ucenjivanje. Devojčica je krala novac, ali je ubrzo uhvaćena i sve je otkriveno.

Devojčice koje imaju na hiljade pratilaca na društvenim mrežama pozivaju i zainteresovanu decu na druženja i fotografisanje.

- Škole su u ovom slučaju nemoćne jer sistem uvek staje u odbranu đaka. Roditelji su sve manje zainteresovani za svoju decu, pa tako im je jedino bitno da ona imaju dobre ocene u školi. Ovo je slika i prilika koliko je naše društvo moralno potonulo i neophodno je preduzeti sve neophodne korake da se tome stane na put - kaže Slobodan Vuković, sociolog.

Profili tih devojčica puni su poruka i fotografija koje su neprimerene njihovim godinama, a koliko su popularne govore i strane na Fejsbuku takozvane tračare, koja prati svaki njihov korak.

 

 

 

- Saznali smo još jednu zanimljivu vest. Danas je T. bila u školi A. B. Otišle su u toalet i pričale o nečemu jako bitnom. Šta li je to bilo toliko hitno probaćemo da saznamo u što kraćem roku - navodi se u jednom izveštaju sa stranice.

Činjenica je i da devojčice koje ostavljaju svoje golišave slike na društvenim mrežama nisu svesne da mogu postati lak plen pedofila i seksualnih predatora.

Dragana Ćorić iz Udruženja „Roditelj“ kaže da je ono što zabrinjava nivo nemara roditelja.

- Telefonom su počeli da slikaju selfije i time su prekršena pravila redovne upotrebe mobilnih. Isto je i za društvene mreže: treba deliti lepe, ali i ružne momente u svom životu, treba deliti pametne citate i slično, ali nečije obnažene fotografije nemaju šta da traže na internetu - priča Ćorićeva.

Stefanović: Istražićemo slučaj - Nakon otkrića, slučaj preuzimaju nadležni. - MUP će s tužilaštvom ispitati sve činjenice vezane za ovaj slučaj i preuzećemo mere kako bismo uspeli da zaštitimo bilo koje dete od bilo kakve zloupotrebe. Isto tako treba da se uključe i druge institucije da napravimo konsenzus vezan za mere koje treba da se preduzmu da bismo kao društvo sprečili ovako nešto - kaže ministar Nebojša Stefanović.

(Izvor: Blic)

 

FacebookTwitterLinkedin

Pin It

 

 

Scroll to top