BalkansPress

Dobro došli!

Ubi­ja­nje ži­vo­ti­nja postalo je sve uče­sta­li­je. Osim tro­va­nja, psima i mačkama se seku ša­pe, muče ih i zlostavljaju na najbrutalnije načine. Ovakav vid agresivnosti prema je sve češći, s obzirom da su životinje neretko na meti nasilnika.

Na Tviteru je objavljena fotografija starije žene za koju se sumnja da truje pse već nekoliko godina. Naime, kako je naveo novinar Predrag Popović, ta žena mu je prišla i rekla da je ove godina otrovala 30 pasa i da planira da nastavi.

 

Popović je još dodao da baka ima 82 godine i da je izbeglica iz Lipka.

Objava je izazvala lavinu komentara, a među prvima oglasio se Pokret Levijatan koji se bori za prava životinja. Oni su tražili da im se dostave dokazi i naveli da će njihov pravni tim goniti i osuditi ženu sa slike sto puta.

- Za toliko ubistava mora biti dokaza i svedoka ali ako to nije istina? Šta onda? Svaki dan imamo ovakve poruke ali ostanu mahom baš to. Samo poruke - poručili su iz Levijatna.

Zversko iživljavanje i ubijanje nedužnih životinja okupira pažnju javnosti koja  svakodnevno apeluje na nadležne da preduzmu nešto povodom ovog problema. 

Za trovanje pasa najčešće se koriste otrovi za glodare, izuzetno jaki i opasni, zbog čega je njihova upotreba zabranjena zakonom. U parkovima širom grada ostavljaja se hrana sa ubrizganim otrovima ili puna eksera.

Zakonom je propisano da se čovek koji ubije, povredi, muči ili zlostavlja životinje, kažnjava novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Ukoliko se povređivanje odnosi na zaštićene životinjske vrste, preti zatvorska kazna do tri godine.

(BalkansPress / Espreso.rs)

Scroll to top