BalkansPress

Dobro došli!

Potpuno rasulo u Opštoj bolnici Pirot - tako se u najkraćem mogu opisati dešavanja u ovoj zdravstvenoj ustanovi poslednjih dana.

Osim što je većina načelnika podnela ostavku zbog problema u komunikacijom sa direktorom Goranom Petrovićem, anesteziolozi ove ustanove tvrde da je aparat za anesteziju mesecima neispravan, ali da su uprkos tome primorani da vrše operacije.

Sve je kulminiralo najavom štrajka za naredne dane sa zahtevom da se direktor smeni.

 

Tu odluku podržala je većina zaposlenih u ovoj ustanovi, kaže Dragan Tošić, predsednik sindikata i anesteziolog Opšte bolnice u Pirotu, precizirajući da je reč o 80 odsto zaposlenih lekara.

Rezultat slika za "TERA NAS DA KORISTIMO APARAT OPASAN PO PACIJENTE" Rasulo u pirotskoj bolnici: Guranje, napadi i štrajk u kome traže OSTAVKU DIREKTORA

  *Direktor Goran Petrović Foto: Youtube 

- Sve loše je počelo sa dolaskom direktora Petrovića na čelo ove ustanove. Nema nikakve komunikacije, nema nikakvog socijalnog dijaloga sa njim. Sve se svelo na pisanje njegovih naredbi nama. Nezadovoljstvo je tinjalo i nkon jučerašnje suspenzije kolege i ostavke zamenika direktora doktora Nenada Zdravkovića eskaliralo je i dovelo do toga da planiramo štrajk za naredne dane - objašnjava doktor Tošić.

On navodi da je ova bolnica potpuno degradirala poslednjih godina: direktor ne šalje na specijalizacije, obuke, seminare, usavršavanja, a najveći skandal od svih vezan je za sporni aparat za anesteziju.

- Uočili smo problem na aparatu koji dovodi kiseonik i vazduh direktno pacijentu u pluća tokom operacije. To je jako opasno, pa smo krajem septembra zahtevali da se aparat popravi, jer ne želimo da se nekom od pacijenata nešto dogodi - navodi doktor Tošić i dodaje da direktor na to nije reagovao i izbegavao je odgovore i u pokušaju zataškavanja je tražio da po svaku cenu nastavimo sa operacijama.

*Foto: Pirotska Bolnica

On ističe da se bez tog aparata mogu raditi samo manje operacije, hitne intervencije koje ne traju dugo i da bez tog aparata se zdravstvo "vraća direktno u 19. vek".

- Direktor nas petoricu anesteziologa, umesto da popravi aparat, prinudno šalje na godišnji odmor, što je protivzakonito. Mi smo to odbili, tražili razgovor, ali on nikad nije prihvatio sastanak i tada smo odlučili da podnesemo ostavke - objašnjava doktor Tošić.

Cela situacija sa anesteziolozima je kulminirala juče, kada je došlo i do fizičkog incidenta.

- Kolege anesteziolozi su otišli u kancelariju da rasprave sve u vezi sa spornim aparatom i godišnjim odmorima. Direktor odbija razgovor i pokušavajući da prođe pored lekara, jednog je odgurnuo, nakon čega je on pao i povredio zglob - kaže Tošić i objašnjava da je direktor Petrović nakon toga suspendovao njegovog kolegu anesteziologa. 

 

Direktor hapšen dva puta

Valja podsetiti da je pomenuti direktor dva puta bivao uhapšen za trgovinu uticajem i nameštanje tendera. Sumnjalo se tada da je Petrović tražio muškarcu zaposlenom u bolnici da komisija prihvati ponudu firme „Beolaser“ na tenderu za nabavku elektronske ploče za CT skener, iako je ponuda ove firme bila veća od procenjene vrednosti nabavke.

Zaposleni su, prema rečima zamenika direktora u ostavci Nenada Zdravkovića i anestezologa Dragana Tošića, jako nezadovoljni te dodaju da osim komunikacije oni nemaju pravo na godišnje odmore u junu kao svi drugi zdravstveni radnici, da su navikli samo na suspenzije i naredbe i da im jedino preostaje štrajk. Potpisnici peticije, od kojih je 70 lekara, poslali su istu Ministarstvu zdravja u nadi da će direktora smeniti.

"Blic" je danas kontaktirao direktora Petrovića, ali je prema rečima njegove sekretarice on bio zauzet i nije mogao da odgovori na naš poziv.

- Nadamo se da ćemo do sutra dobiti neophodne odgovore da štrajk bude organizovan po propisima, ako ne dobijemo, svakako ćemo reagovati - zaključuje doktor Tošić i ističe da štrajk nema nikakvu političku pozadinu već samo nadu da će ova bolnica opet vratiti staru slavu.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top