BalkansPress

Dobro došli!

Najnovija mesečna prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda potpuno je jasna: sa zimom je gotovo, ko je video sneg, video ga je, pošto u narednih mesec dana, osim retko na pojedinim planinama, ne da neće biti belog pokrivača nego se temperature čak ni u najhladnijem delu dana neće spuštati ispod nule!

PROČITAJTE: MEDA NIJE BIO U PRAVU? Srpski meteorolog dao prognozu vremena za kraj februara koja će ŠOKIRATI SVE

Stanovnici prestonice moći će da uživaju u lepom prolećnom vremenu i narednih dana. Iskoristite ga za šetnju Kalemegdanom, Adom, Savskim kejom ili uživajte na nekoj drugoj omiljenoj lokaciji.

Koliko je i prethodnih dana bilo toplo u Beogradu, svedoče i prvi vesnici proleća - visibabe!

U Beogradu će temperatura tokom naredne nedelje dostići i 16. podeok, te je očigledno da snega nema ni na vidiku.

 

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkoh zavoda očekuje nas samo nekoliko kišnih dana u narednim nedeljama. Uz kišu, za drugi mart je u prestonici najavljena i grmljavina, ali sve to će proteći bez značajnijeg pada temperature.

*Foto: RHMZ / Screenshot

Temperatura će se u Beogradu narednih dana kretati između 10 i 16 stepeni, dok će minimalne vrednosti imati od dva do osam stepeni, koliko je najavljeno za 15. mart. Samim tim očekuju nas i znatno toplija jutra u narednom periodu.Zime sve toplijeGodišnje doba u kojem sve počinje da se budi i cveta zvanično počinje 21. marta, ali prema vremenskim prilikama možemo slobodno reći da je proleće već stiglo u našu zemlju i za nama ostavilo još jednu poprilično toplu zimu.

*Foto: RHMZ / Screenshot

I narednih dana u Srbiji pretežno toploOčekuje se da će srednja temperatura vazduha tokom marta u Srbiji biti do dva stepena iznad višegodišnjeg proseka, u intervalu od sedam do devet stepeni u nižim predelima, dok će u brdsko-planinskim oblastima temperatura vazduha iznositi od nula do dva.

 

Ako posmatramo srednju maksimalnu temperaturu vazduha za mart ona će prema najavama Republičkog hidrometeorološkoh zavoda u Srbiji biti u intervalu od 11 do 15 stepeni, a u planinskim predelima od četiri do devet. Srednja minimalna temperatura vazduha kretaće se u intervalu od dva do šest, dok će u planinskim predelima biti od sedam stepeni ispod nule, do jednog stepena.

*Foto: RHMZ / Screenshot

Ukoliko ste željni snega imaćete priliku da ga na par dana vidite na ZlatiboruOčekuje se da broj mraznih dana (dan sa minimalnom dnevnom temperaturom vazduha manjom od nula stepeni) u nižim predelima bude u intervalu od pet do 12 dana, a u brdsko-planinskim krajevima od 15 do 22. Sneg će par dana padati na planinama, Zlatiboru i Kopaoniku.

Prema svemu najavljenom, možemo reći da je proleće već stiglo u našu zemlju, a zima prolazi bez snega. Ipak, moramo biti pripremljeni u slučaju da nas iznenadi „Baba Marta“, jer je mesec mart karakterističan po tome da jednog dana imamo prolećne, a već drugog zimske temperature.Podsetimo, ove zime bele pahulje su u pojedinim delovima Beograda proletale 28. decembra 2019. godine, zabelela su se pojedina prigradska naselja, ali kako se sneg nije zadržao ni na travnatim površinama ne možemo reći da ga je uopšte i bilo.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top