BalkansPress

Dobro došli!

Vrednosni ček od 5.000 dinara, za prva dva meseca ove godne, već je uzelo 100.000 građana, a država je rebalansom izdvojila dodatni novac za još 20.000. U zavisnosti od interesovanja, stručnjaci kažu da postoji mogućnost štampanja dodatnih vaučera.

Popunjene prijave podnose se na šalterima "Pošte", a rok je 15. oktobar 2021. godine. Pravo na vaučere za subvencionisani odmor imaju penzioneri, nezaposleni koji su na birou, zaposleni čija primanja ne prelaze 70.000 dinara mesečno, a od prošle godine i studenti.

PROČITAJTE: KOVID MERE NA SVADBAMA: Pravila koja budući mladenci moraju znati - venčanje po srpskim običajima samo pod maskama!

 

Iz državne kase izdvojeno je još 100 miliona dinara. Više od 1.100 ugostiteljskih objekata je registorovano da primi vaučere. Inače, broj onih gde može da se iskoristi ova državna dotacija za odmor, raste iz dana u dan. Ovo je jedan od glavnih načina da se privuče što veći broj turista. Prošle godine je do 15. oktobra, do kada je trajala akcija, izdato 274.010 vaučera. To je, ujedno, bio i rekordan broj, a najviše mu je doprinela situacija sa pandemijom.

- Glavni uslov da bi se dobio vaučer jeste da se provede najmanje pet noći u nekom od registrovanih objekata - ispričao je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije. - Svake godine je sve više tih objekata. Svi su prijavljeni i objavljeni na sajtu Ministarstva trovine, turizma i telekomunikacija. Svi građani mogu da apliciraju, a jedini uslov je da nemaju prihode veće od 70.000 dinara mesečno.

PROČITAJTE: CENE NEKRETNINA ĆE PASTI PREKO NOĆI: Stručnjaci tvrde - "I taj balon mora da pukne"

Kako objašnjava Seničić, na zvaničnom sajtu rezerviše se smeštaj u objektu. Sa potvrdom o rezervaciji i ličnom kartom, građani se prijavljuju u pošti, a vaučeri stižu na kućnu adresu. Kao i svih godina, od kada se vaučeri dodeljuju, najtraženije su banje i planine.

 

Država je, inače, u 2020. omogućila da se oni koriste i u gradovima, kako bi smanjili štetu koja je nastala zbog nedolaska stranih turista u Beograd i Novi Sad.

- Savetujemo putnicima da ne traže samo najpoznatije već i alternativne turističke destinacije, na kojima se može povoljno letovati - istakao je Seničić.

- Vlada veliko interesovanje i za reke u Srbiji.

PROČITAJTE: DRŽAVA DAJE 25.000 EVRA: Ukoliko ste na ovom spisku možete se prijaviti za taj novac

Najtraženije destinacije su Sokobanja, Vrnjačka Banja, Sijarinska Banja, Ribarska banja, Gornja Trepča, Kopaonik, Zlatibor, Divčibare i Banja Koviljača. Država je u prošloj godini najpre odobrila 100.000 vaučera, da bi do kraja februara proširila na još 60.000.

Sredinom maja, zbog krize izazvane pandemijom, a kako bi ohrabrili i domaće turiste da putuju po Srbiji, odlučeno je da se izdvoji novac za dodatnih 400.000 vaučera.

Scroll to top