BalkansPress

Dobro došli!

Apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbu desetoro programera iz Niša osumnjičenih za digitalnu prevaru od 70 miliona dolara, da ne budu izručeni Americi koja zahteva njihovu ekstradiciju jer su među navodnim oštećenima i državljani Teksasa.

Odluku o njihovom izručenju Viši sud u Beogradu doneo je 13. aprila, ali su njihovi branioci podneli žalbu Apelacionom sudu koji je smatrao da su ispunjeni uslovi za ekstradiciju  predviđeni Ugovorom o izručenju između SAD i Srbije i Međunarodnoj pravnoj pomoći. 

Prema rečima jednog od njihovog branilaca Milana Petrovića, uslovi da se našim ljudima sudi u SAD nisu ispunjeni uprkos ovakoj odluci.

PROČITAJTE: Gde se u Srbiji nalaze kuće koje koštaju do 10.000 evra - za 4.500 evra 86 kvadrata i 20 ari placa?

 

- Pred Apelacionim sudom 25. juna je bilo ročište povodom odlučivanja o našoj žalbi kojem smo prisustvovali i mi i optuženi. Protivili smo se izručenju jer smatrao da nisu ispunjeni uslovi niti su obezbeđeni dokazi koje zahteva Ugovor o izručenju koji imamo sa Amerikom. Upravo sam od mog klijenta dobio informaciju da je naša žalba odbijena, ja još nisam dobio tu odluku ali je njima uručena. Konačnu dozvolu za izručenje daje ministar pravde pa se mi i dalje nadamo da Srbija neće dozvoliti da se našim građanima sudi u Americi. Ovo iz razloga što ta država ne primenjuje reciprocitet, ne isporučuje one koje mi potražujemo jer je ekstradicija njihovih građana zabranjena. Smatram da, ukoliko su odgovorni, treba da im se sudi ovde jer su delo mogli da izvrše samo u Srbiji, ovde su im  oduzeta sredstva izvršenja pa naša država treba da traži da im se ovde sudi – kazao je Petrović.

*Foto: J. Ć. / Novosti.rs

PROČITAJTE: NOVA NOVČANA POMOĆ DRŽAVE: Sutra počinje prijavljivanje za 30.000 vaučera po 5.000 dinara!

Među optuženima su osim Srba i državljani  Crne Gore, Australije i Filipina. Odluku o izručenju u kućnom pritvoru čekaju F.A.K. , U.S., N.K., A.S.E., M.M., N.D. i N.M. dok se  prvookrivljeni Kristijan Krstić, M.P. i B.R. nalaze u pritvoru Višeg suda u Beogradu.

Odluku da Filipinka Ksenija Faje Atilano Krstić i njen suprug Kristijan budu izručeni Americi očajna žena dočekala je sa suzama. Ona je zajedno sa svojim mužem uhapšena 24. jula prošle godine, pre nešto više od sedam meseci pritvor je zamenjen “nanogicom” kako bi se porodila. Ona se nalazi u svojoj kući, ali joj je starateljstvo nad četvoro dece oduzeto.

 

- Moj suprug je otac sedmoro dece, a zajedno imamo četvoro… Najmlađe ima samo sedam meseci, ostali su stari četiri, jedanaest i četrnaest godina. Želim da se čuje za moj život, ja sam majka te dece, imam malu bebu, mnogo sam tužna… Stigle su mi vesti da ćemo biti izručeni, daćemo biti odvojeni od svoje dece, da nećemo moći da ih vidimo ponovo, to je protiv mojih ljudskih prava. Šta će postati od njih, ako odrastu bez nas… Mi smo ih stvorili, nekada smo bili srećna porodica a onda se ovo desilo. Molim vas predsedniče Vučiću da nas ne isporučite Americi, molim vas pomozite – kroz suze je govorila Filipinka.

PROČITAJTE: DANICA GRUJIČIĆ SAOPŠTILA LOŠE VESTI: Čuvena doktorka otkrila poražavajuće činjenice!

Kaže da ne može da podnese pomisao da bude odvojena od svoje dece.

- Ja ih volim, majka sam im, ako nas isporuče Americi, oni neće imati nikoga svoga. Pomozite našoj porodici, ja nisam kriva, nisam haker ni ubica, ništa nisam uradila. Moj suprug je godinu dana u zatvoru, bebu nije video, samo se na suđenjima viđamo. Ako nas odvedu, moju decu odvešće socijalna služba jer neće imati roditelje… Kakav će biti moj život bez njih u Americi ? Ako smo krivi, treba da nam se sudi u Srbiji, ja volim Srbiju, udala sam se za Srbina, deca su nam se ovde rodila a onda se ovo desilo i sve se srušilo – kazala je ona.

(Izvor: Novosti.rs / Foto: J. Ć.)

Scroll to top