BalkansPress

Dobro došli!

Žena iz Vranja prijavila je muža jer joj je rekao da je - debela! Ona tvrdi, takođe, da je suprug bio neumesan i prema njenoj sestri, koju je vređao, pa su reagovali policija i nadležno Tužilaštvo, nakon čega su mužu izrečene zabrana prilaska i komunikacije sa oštećenom, kao i udaljavanje iz porodičnog doma.

- Možda je ovaj slučaj za naše podneblje nesvakidašnji ili čudan, ali ne treba da bude - kaže, za "Novosti" advokat Nebojša Milosavljević. - Naime, naš zakon prihvatio je sve norme i pravila Zapada i Evrope, tako da su nevladine organizacije i opšta atmosfera u društvu, dovele do toga da su žene, koje su dugo bile zapostavljene, našle svoje mesto u porodici, društvu i konačno i u zakonodavstvu.

Slučaj žene iz Vranja koja je prijavila muža zbog, reklo bi se, "sitnice", nije i jedini nesvakidašnji u Srbiji u poslednje vreme. Tako je M. S. (51) iz Batočine podneo prijavu protiv deset godina mlađe supruge jer mu svaki dan traži seks.Kada je prijava stigla u policiju, odnosno nadležno Tužilaštvo, svima je u prvom trenutku bilo smešno. Ali, ne i mužu, jer se, po njegovom mišljenju, radilo o ozbiljnom nasilju, koje je kasnije rezultiralo i razvodom braka.

Naime, kako je nesrećni čovek tada objasnio nadležnima, zbog svakodnevnih pritisaka od strane "nezasite" žene, najpre je doživeo moždani udar. Kada je izašao iz bolnice i malo "stao na noge" situacija se još više pogoršala. Supruga je želela da on svakodnevno ispunjava bračne dužnosti, a M. S., jednostavno, više fizički nije mogao da je zadovolji. Zato je rešio da u pomoć pozove - policiju.

 

Žena prijavila muža zbog zaključavanja vrata toaleta

I Lj. P. (57) iz Beočina, prijavila je supruga V. P. (65) za nasilje u porodici, jer je zaključao vrata toaleta, pa nije mogla da sedne na šolju kad joj se "baš žurilo"! Policajci koji su primili prijavu bili su pomalo u šoku kada su dobili ovaj nesvakidašnji poziv u pomoć.

- Žena je pozvala sva usplahirena i rekla da je muž maltretira duže vreme - objašnjava sagovornik "Novosti". - Policajci su pitali o čemu se radi, a ona im je odgovorila da ne može da uđe u toalet, da se njen muž namerno zaključava i da želi da ga prijavi za nasilje u porodici. Policajac je bio zatečen, ali je prijava morala da se proveri i patrola se uputila na lice mesta, a slučaj je dospeo i u nadležno novosadsko Tužilaštvo.

Po dolasku u stan, policija je zatekla "nasilnika", koji im je ispričao da se razvodi od žene, sa kojom je u lošim odnosima, da je parnica u toku i da ga prijavljuje za "gluposti". Na pitanje da li je i zašto zaključao vrata toaleta, on je imao "alibi". Rekao je da je samo želeo da na miru razgovara sa sestrom i da je zato zaključao vrata od hodnika, a ne da bi supruzi onemogućio da dođe do toaleta.

Nakon sprovedene istrage, nadležno Tužilaštvo procenilo je da u ovom slučaju nema elemenata za krivično delo nasilje u porodici, pa je prijava Lj. P. odbačena, ali su supružnici upućeni na konsultacije u Centar za socijalni rad.

 

Pretukao ćerku na Nikoljdan

Lazarevačka policija uhapsila je na Svetog Nikolu Ž. J. (47) iz okoline ovog grada zbog sumnje da je pretukao svoju ćerku (13). Prema našim informacijama, nastavnica je primetila modrice na licu učenice i odvela je kod lekara. U toku pregleda pozvana je policija.

- Devojčica je rekla da joj je povrede po telu naneo otac koji ju je tukao. On je odmah uhapšen i priveden u policiju. Nakon saslušanja određen mu je pritvor zbog nasilja u porodici - kaže naš sagovornik.

- Ne znamo kako će se završiti slučaj iz Vranja, ali činjenica je da Evropa sada mnogo više nego ranije štiti prava žena, kao uostalom i naše zakonodavstvo - kaže advokat Milosavljević. - Poslednjih godina supružnici, ljubavnici, prijatelji, dobijaju i zatvorske kazne i izriču im se i druge mere zbog nedoličnog ponašanja. Treba da znamo da nasilje u porodici nije samo fizičko.

Dakle, svako ko na bilo koji način ugrožava partnera, rečima, postupcima, uvredama, ponižavanjem ili na drugi način, može doći pod lupu zakona, upravo zbog nasilja u porodici i to psihičkog. Ipak, treba biti oprezan, jer postoji mogućnost i fingiranih slučajeva, što nadležni svakako, umeju da procene i tada kazne i onog ko je "namestio" partnera.

Scroll to top