BalkansPress

Dobro došli!

Snimak na kom se vidi kako žena u Beogradu šeta psa ulicom, a zatim pored jednog automobila pronalazi torbicu u kojoj se navodno nalazila veća količina novca izazvala je pravu buru na društvenim mrežama. Među korisnicima društvenih mreža povela se polemika oko toga da li žena treba da prijavi policiji ono što je pronašla ili treba da se vodi onom starom "ko nađe,njegovo je". Tim povodom razgovarali smo sa advokatima Andrijom Markovićem i Darkom Milosvaljevićem.

 

Na Instagram stranici "serbialive_beograd" objavljen je video-snimak na kojem se vidi kako žena šeta psa ulicom, a zatim pored jednog automobila pronalazi torbicu u kojoj se navodno nalazila veća količina novca, a žena je istu zadržala.

- Traži se baka (žena) koja je uzela torbicu sa velikom količinom para, i dokumentima, 02.02 oko 18:40h u ulici Dimitrija Tucovića. Gospođa šeta sa belim bišonom kao što se vidi na snimku. Ukoliko pomognete u pronalasku osobe sa snimka i torbice sa parama pronalazaču sledi nagrada - stoji u objavi.

*Darko Milosavljević / printskrin

Ovaj potez žene izazvao je burne reakcije. I dok jedni podržavaju njen postupak, drugi smatraju da nije pošteni pronalazač, te da je dužna da pronađeno i vrati.  

Advokat Darko Milosavljević istakao je da je zakon jasan, te da u slučajevima kada građanin slučajno pronađe novčanik, torbicu, novac, telefon ili bilo koju drugu pokretnu stvar dužan je da navedeno prijavi nadležnom organu - policiji.

- Ukoliko to ne učini rizikuje pokretanje krivičnog postupka, a u tom slučaju ne bi postojalo krivično delo krađe kako bi to laički i na prvi pogled izgledalo, već o krivičnom delu utaje za koje je zaprećena kazna zatvora i do 5 godina, a koje se goni po predlogu oštećenog ukolilko se radi o pokretnoj stvari u svojini građana. U drugim slučajevima za ovo krivično delo goni se po službenoj dužnosti  - objašnjava naš sagovornik. 

*Andrija Marković / Privatna arhiva

Poznati advokat Andrija Marković za naš portal prokomentarisao je ovaj "slučaj bake" sa pravničke strane.

- U konkretnom slučaju gospođe koja je snimljena kako uzima novčanik koji pronalazi pored parkiranog automobila možemo govoriti o krađi samo u slučaju ako bi se moglo dokazati da je ista videla i da ima predstavu čiji je novčanik, odnosno da je videla kome je ispao, da li je ispao iz tog vozila, dalje je neophodno nesumnjivo proveriti da li je ili nije imala nameru da prijavi pronađeno, da je bilo novca u određenom iznosu i koliko novca, odnosno da je imala nameru da zadrži za sebe novčanik i novac u njemu ukoliko ga je bilo - rekao je Marković.

Scroll to top