BalkansPress

Dobro došli!

"Kao pravoslavac, ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod", izgovorio je te ratne 1999. godine, dok su NATO bombe padale na Srbiju, grčki kapetan Marinos Ricudis i sa palube svog bojnog broda zauvek ušao u legendu koju naš narod pamti i prepričava i dan-danas, posle 25 godina.

Njegove reči u ovoj zemlji nikada neće biti zaboravljene iako je zbog njih izgubio sve - i svoj dotadašnji život, i svoj čin i svoju karijeru, ali protiv sebe, svog srca i duše, nije mogao.

   

Marinos Ricudis, koji je 1999. godine bio kapetan broda "Temistoklis", odbio je naređenje da učestvuje u bombardovanju SR Jugoslavije i umesto da zaplovi u Jadransko more naredio je da se brod vrati nazad u luku. Zbog tog naređenja je ražalovan i otpušten iz vojne mornarice.

Posle tog herojskog dela, sudilo mu se pred devet sudova, ali je odluka o prekidu njegove karijere u mornarici doneta za jedan dan.

   

Osim toga, osuđen je na uslovnu kaznu od dve i po godine zatvora. Hrabri kapetan od tada radi na jahtama.

Ricudis je u Srbiji odlikovan i ordenom Svetog cara Konstantina, na grudi mu je taj orden prva stavila Srpska pravoslavna crkva.

- Bio je fantastičan osećaj doneti odluku da podržim naciju koja se borila protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Izuzetno sam ponosan zbog tog trenutka koji sam pružio i svom i vašem narodu. To je zajednička priča između mene, moje kulture i vaše kulture...

... Veoma sam srećan što sam našao prijatelje u Srbiji i što delimo zajednička sećanja - rekao je Marinos prethodnih godina za srpske medije.

Građani Srbije su mu se još jednom zahvalili oslikavanjem murala sa njegovim likom i zastavama Grčke i Srbije u Dunavskoj ulici na Dorćolu i to upravo na njegov rođendan.

- Grafit u Beogradu. Moj rođendanski poklon. Predivan je. Hvala svim mojim srpskim prijateljima. Grčka - Srbija bliže nego ikada - napisao je Ricudis na svom Fejsbuk profilu.

(Kurir.rs/SĐP/Youtube)


Scroll to top