BalkansPress

Dobro došli!

Ukoliko Kinezi uspeju u svojim namerama, na imanjima najvećih poljoprivrednih kombinata u Srbiji rašće kineski kupus, paradajz, krastavac...

Dok kineski trgovci, zbog pada zarade, iz Srbije beže brzinom munje, Kinezi poljoprivrednici sve su uporniji da se domognu srpske zemlje. Prema saznanjima, Kineska razvojna banka tražila je od institucija Vlade Srbije da pozovu kineske privrednike iz oblasti agrara. Oni bi u Srbiji radili studijska istraživanja i tako utvrdili koje naše poljoprivredne kombinate je najbolje kupiti i koju bi hranu mogli da proizvode na srpskim oranicama. Na ovu temu polovinom aprila održan je i sastanak u Agenciji za privatizaciju, a kome su prisustvovali konsultanti Srpsko-kineske asocijacije, kao i predsednik Asocijacije kineskih privrednika Guo Sijao.

Pored ovakvog zahteva Kineske razvojne banke, Kinezi su u Srbiji osnovali i Asocijaciju kineskih privrednika. Jedan od ciljeva ove institucije jeste da pomogne potencijalnim kineskim investitorima u Srbiji. Od njih se očekuje da u “Srbiji sprovedu velike planove i pokažu najbolja umeća”, rekao je u januaru ove godine predsednik Asocijacije Sijao.

Takođe, u Srbiju su počeli da dolaze i kineske kompanije koje su zainteresovane za srpsku zemlju. Prema saznanjima, 24. aprila ove godine u Agenciji za privatizaciju održan je sastanak sa investitorom iz kineske provincije Hebei, a u vezi sa privatizacijom poljoprivrednih preduzeća. Na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu ove godine organizovano je nastupilo čak 10 kineskih kompanija iz agrobiznisa. Njihovi zvaničnici najavili su da kineske kompanije žele sledeće godine da zakupe celu halu 840 kvadratnih metara.

 

 

Agroekonomista Milan Prostran objašnjava da Kinezi pokušavaju da svoj višak kapitala plasiraju prema svim tržištima.

- U Srbiji ih interesuje hrana. Zainteresovani su da kupe PKB, a u igri su bili i Vršački vinogradi. Deo hrane potreban je njima, a deo bi preko nas prodavali Evropi, jer bi im odavde bilo bliže i jeftinije, a da im je cilj da se približe Evropi govori i želja da kupe luku Pirej - objasnio je Prostran za i dodao da je slično i sa arapskim kompanijama.

- Od nas su kupovali jagnjad, junad, brašno i pšenicu, ali se sada pojavljuju kao zakupci zemlje, a sve brže idu ka rešenjima da im se zemlja da i u vlasništvo. Zainteresovani su za PKB i za PIK Bečej kaže - Prostran.

Polovina Kineza otišla

Od 10.000 Kineza, koliko ih je 2013. zvanično živelo u Srbiji, trećina je otišla. Prvi razlog za povlačenje je finansijski jer je zbog pada standarda u Srbiji promet u kineskim prodavnicama danas upola manji. Drugi je rast kineskog juana u odnosu na evro za oko 40 odsto u poslednjih nekoliko godina, što je uslovilo pad zarade, ali i sve oštrija kontrola izdavanja fiskalnih računa u Srbiji.

Kinezi u Srbiji

- U Srbiju počeli da dolaze krajem devedesetih

- slabo govore srpski jezik

- nemaju mnogo prijatelja

- retko izlaze

- većinu vremena provode na poslu

- nNa društvenim mrežama Kinezi iz Srbije drže se svojih zemljaka. Umesto „Gugla“ koriste „Baidu“, umesto „Jutjuba“ „Tudoku“, „Juoku“...

- U Beogradu su vlasnici više od 300 prodavnica

(Izvor: 24sata.rs)

Scroll to top