BalkansPress

Dobro došli!

Zvanični podaci su pokazali da Srbi na prostitutke godišnje potroše 134 miliona evra, dok za opijate daju 142 miliona evra.

Građani Srbije godišnje potroše oko 280 miliona evra na prostituciju i narkotike, a na dnevnom nivou taj iznos je 750.000 evra. Za kupovinu seksualnih usluga domaćinstva su 2013. godine dala 15,5 milijardi dinara ili 134 miliona evra, a u 2014. godini je ovaj trošak, kako nezvanično saznaje Kurir, bio još veći. Na narkotike je u 2013. godini otišlo 16,1 milijarda dinara ili oko 142 miliona evra.

Ovi podaci se, od prošle godine, objavljuju kao deo BDP zemlje, a naša zemlja poseduje podatke za 2012. i 2013. dok se za 2014. godinu podaci tek očekuju.

Dragan Vukmirović, profesor statistike na Fakultetu organizacionih nauka (FON) kaže za Kurir da je objavljivanje podataka o novcu potrošenom na prostituciju i narkotike radi u skladu sa međunarodnim standardima, na preporuku Statističke komisije Ujedinjenih nacija.

– Ti podaci ne mogu da budu sasvim tačni i realni, oni su više procena i tako je u svim zemljama osim u onim gde je prostitucija legalizovana. Do podataka se dolazi istraživanjem na terenu, obavljanjem anketa, praćenjem oglasa u medijima i na društvenim mrežama – rekao je Vukimirović.

Da li biste legalizovali prostituciju u Srbiji i zašto, ako biste? Odgovor ostavite u komentaru.

(Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top