BalkansPress

Dobro došli!

Do pre tri godine niški Kazneno-popravni zavod bio je u blokadi uz ogromna dugovanja. Danas ostvaruje prihode, a osuđenici proizvode sve, od hrane do nameštaja.

U niškom kazneno-popravnom zavodu već dve godine hrana se ne kupuje. Ovde se skoro sve proizvodi, a značajne količine odlaze i na tržište. Osuđenici obradjuju 500 hektara zemlje, rade u plastenicima, brinu o blizu dve hiljade grla stoke i oko 4 hiljade komada živine.

Dnevna proizvodnja je oko 500 litara mleka, i da ima 86 grla. Trenutno gaje krastavce, papriku, paradajz, paradajz I da očekuju prinos od tridesetak tona.

 

 

“Mi proizvodimo i već dve godine nismo kupili kilogram bilo kog mesa, proizvodimo sve vrste povrća, i to ne kupujemo, proizvodimo 70 odsto stočne hrane, jaja, pečemo hleb”, priča Aleksandar Grbović, upravnik KPZ Niš 

U zavodu se godišnje samo na hranu uštedi 20 miliona dinara. Na ekonomiji svakodnevno radi 120 osuđenika.

“To je moj život bio i vani, to radim i ovde , dajem sve od sebe, maksimalno”, priča Marko Gajović, osuđenik iz Kraljeva 

Nikola Todorović, osuđenik iz Zaječara kaže da im je najbitnije da rade, da budu tu gde su sada i da ostvare neke dobre stvari u životu.

“Kroz zanimanje te ratarske proizvodnje i vreme brže prođe i lakše se podnosi kazna koju treba da izdržimo”, ističe Dušan Matić, osuđenik iz Niša.

Milorad Vukosavović, osuđenik iz Kraljeva, kaže da im je ovakav način izdržavanja kazene značajan za dalju resocijalizaciju, sutra kad izađu da budu spremni za neki normalan rad. 

“Resocijalizacija osuđenih je na većem nivou, samo njihovo ponašanje, zalaganje, trud i shvatanje grešaka koje su počinili i trud da to isprave je na neuporedivo većem nivou”, ističe Aleksandar Grbović, upravnik KPZ Niš

Od 1 350 osuđenika, angažovano je više od 800 njih. Rade i u metalskom, teksilnom, drvnom pogonu. Sve za potrebe zatvora proizvode sami. Rade i za druge firme i ustanove. Posteljina, uniforme, nameštaj, posuđe, šporeti, bojleri, košnice - samo su neki od 350 proizvoda koji se ovde izrađuju.

Investicije su povećane, uštede su značajne, a dug od milion evra od pre tri godine zamenio je isto toliki godišnji prihod. 

U krugu zavoda je i hram Svetog Stefana Dečanskog, jedini u svetu koji su kompletno oslikali osuđenici.

(Izvor: B92.net)

Scroll to top