BalkansPress

Dobro došli!

Crna Gora je, nakon stradanja i lutanja kroz istoriju, konačno na mestu koje joj pripada, u zajednici najrazvijenijih zemalja, poručio je lider Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović, ocenjujući da je NATO članstvo čast crnogorskoj istoriji i građanima.

"Ovo je važna, možda i najvažnija odluka koju Crna Gora donosi u svojoj novijoj istoriji, ne zbog pripadnosti ovoj ili onoj organizaciji, nego zbog onog što pripadnost NATO-u znači za crnogorsko društvo“, rekao je Đukanović novinarima nakon sednice Skupštine.

To, kako je rekao, znači da je crnogorsko društvo već u značajnoj meri usvojilo sistem vrednosti evroatlantske zajednice i da je spremno i dalje da radi na usvajanju tog sistema vrednosti koji će voditi unapređenju kvaliteta života svakog građanina, prenela je RTCG.

"Zato mislim da je Crna Gora, nažalost posle dugog stradanja i lutanja kroz istoriju, konačno na svom staništu, koje joj logično, geografski, istorijski, civilizacijski kulturološki pripada, da je u zajednici najrazvijenijih evropskih i evroatlantskih država“, kazao je Đukanović.

Crnogorski parlament je danas na Cetinju usvojio Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim se obezbjeđuju uslovi za stupanje Crne Gore u NATO.

 

RUSIJA: PREUZMITE ODGOVORNOST

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije danas je, u vezi sa odlukom Skupštine Crne Gore o ulasku u NATO, konstatovalo "sa dubokim žaljenjem" da sadašnje rukovodstvo Crne Gore i njegovi "zapadni pokrovitelji, ipak nisu poslušali glas razuma i savesti".

"Usvajanje fundamentalnih akata koji se tiču osnovnih pitanja nacionalne bezbednosti glasanjem pojedinačnih poslanika na osnovu sklepane formalne većine, bez obzira na mišljenje naroda zemlje, predstavlja demonstrativni čin kršenja svih demokratskih normi i principa", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

U vezi sa tim, kako se dodaje, Moskva zadržava pravo da donosi odluke o zaštiti svoje nacionalne bezbednosti.

LITURGIJA U MANASTIRUU Cetinjskom manastiru mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije služili su arhijerejsku liturgija s parastosom žrtvama NATO iz Crne Gore, Srbije i celog sveta. - Mi ovde stojimo pored ćivota Svetog Petra Cetinjskog da od njega naučimo, a i druge pozivamo da se nauče, kako i kojim putem treba da ide Crna Gora. NATO je zločinačka organizacija - kazao je Amfilohije.

Rusko ministarstvo, takođe, smatra da oni koji su glasali za pridruživanje NATO-u, "pod plaštom navodne ruske pretnje", preuzimaju na sebe odgovornost za posledice, kako se navodi, "sprovođenja planova spoljnih sila koje teže da prodube postojeće linije razdvajanja u Evropi i na Balkanu, zabiju klin u prijateljske odnose Crnogoraca sa Srbima i Rusima, zasnovane na dubokim istorijskim tradicijama".

"Sramne epizode nezakonitog NATO bombardovanja Jugoslavije u kojem je bilo žrtava i u Crnoj Gori, uključujući i dece, licemerno su tumačene kao da je to, recimo, krivica Srbije koja je u sukobu sa alijansom. Ignorisana je volja skoro polovine stanovništva zemlje koja se protivi ''prioritetu NATO-a'' u spoljnoj politici. Kakav cinizam mora biti, pa da se bez imalo stida izjavi da za takvu odluku nije potrebno mišljenje naroda, kako je to pre neki dan izjavio predsednik Crne Gore Filip Vujanović", ističe se u dokumentu, prenosi Sputnjik.

Rusko ministarstvo konstatuje da, uzimajući u obzir kapacitet Crne Gore, Severnoatlantski pakt teško da će dobiti značajnu "dodatu vrednost".

"Međutim, Moskva ne može da ignoriše strateške posledice ovog koraka. Zbog toga zadržavamo pravo da donosimo takve odluke koje su usmerene na zaštitu naših interesa i nacionalne bezbednosti", zaključuje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

 

OPOZICIONARI ZAPALILI NATO ZASTAVU

Deo opozicije, koji se protivi donošenju odluke o priključenju Crne Gore u parlamentu, predvođeni opozicionim Demokratskim frontom, održao je danas na Cetinju protest.

Protest je održan uoči početka sednice parlamenta i završen je bez većih incidenata. Pristalice DF su tom prilikom zapalile zastavu NATO.

Kako su preneli crnogorski mediji, najveći incident dogodio se kada su se protestanti razilazili, a grupa mladića ih je zasula kamenica, pa je intervenisala policija.

Protest je završen obraćanjem jednog od lidera DF i psredsednika Nove srpske demokratije Andrije Mandića koji je rekao da se danas u Skupštini potpisuje aneksija Crne Gore.

“Ali mi smo se okupili da bi poručili da ne pristajemo na ovu izdaju. Oni su izdali sve što su mogli izdati i danas sa ovog mesta poručujemo da ćemo poništiti ovu odluku čim se za to stvore uslovi”, poručio je Mandić.

On je kazao da u CG nema nijednog Srbina koji bi glasao za NATO.

Mandić je pozvao opoziciju da im se pridruže u daljoj borbi protiv režima.

Predsednik PzP-a Nebojša Medojević kazao je da je ovaj režim okupirao CG.

On je optužio policiju da nije dozvolila “autobusima sa slobodnim ljudima da dođu na Cetinje”.

“Ali proći će i ova izdaja. Glas naroda je glas Boga i mi smo stoga da se izađe na referendum. Teško tome predsedniku koji se boji svog naroda”, poručio je Medojević. 

DRAŠKOVIĆ: SRBIJA DA SLEDI PRIMER

Lider SPO Vuk Drašković ocenio je danas da se Crna Gora, ratifikacijom sporazuma o članstvu u NATO-u, "odlučujuće približila i svom članstvu u Evropskoj uniji" i izrazio očekivanje da će je Srbija u tome slediti.

On je, takođe, čestitao predsedniku DPS Milu Đukanoviću na toj, kako je rekao, "istorijskoj prekretnici".

"Parlamentarna većina u Crnoj Gori odgovorno je odbacila i domaće i strane pritiske, pa i otvorene pretnje, da Crna Gora mora da bude ''neutralna'' prema svojoj bezbednosti, stabilnosti i demokratskoj evropskoj budućnosti", kaže Daršković.

U borbi za svoju bezbednost, stabilnost i evropski preobražaj, Srbija će, nadam se, slediti Crnu Goru, dodao je lider SPO.

POPOVIĆ OSUDIO ULAZAK CG U NATO

Srpska narodna partija osudila je danas odluku o stupanju Crne Gore u NATO, a predsednik te stranke Nenad Popović je pozvao Vladu Srbije da podrži srpski narod, ali i ostale građane Crne Gore koji zahtevaju referendum o članstvu u NATO.

"Ova odluka usvojena je bez referenduma i protivno većinskoj volji naroda Crne Gore", navodi se u saopštenju i ocenjuje da je to bila "antinarodna odluka dela poslanika Skupštine Crne Gore".

(Novosti.rs / Agencije)

Scroll to top