BalkansPress

Dobro došli!

Vladika Grigorije više i ne krije da ima velike političke ambicije, a kako „Alo!” saznaje, velikodostojnik SPC planira da naredne godine na opštim izborima u BiH otvoreno podrži političku opciju koja će pokušati da sa vlasti sruši aktuelnog predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, a spreman je da ode i korak dalje.

– U ovom trenutku vladika Grigorije razmišlja o opcijama da podrži jednu političku stranku, ali čak i da formira svoju stranku sa ciljem da dogodine preuzme vlast u Republici Srpskoj. U tome ima i podršku Ambasade SAD u BiH i sa ambasadorkom Morin Kormak se sastajao u više navrata, tako da novac za pokretanje novog pokreta ne bi trebalo da predstavlja problem. On bi zauzvrat postao bitan faktor u BiH, ali bi zbog bliskih odnosa sa Vukom Jeremićem taj uticaj pokušao da proširi i na Srbiju. On bi na taj način praktično postao „predsednik iz senke” u Republici Srpskoj i veoma bitan faktor u regionu. Da li će to uraditi preko nekoga i pružiti mu podršku ili će se ipak odlučiti da „bude deo nekog novog pokreta”, saznaćemo veoma brzo – otkriva izvor „Alo!”.

 

Osim Dodika, Grigorije je otvoreno izjavio da ne voli ni vlast u Srbiji s Aleksandrom Vučićem na čelu, pa se može zaključiti da bi njegovo političko angažovanje značilo i pogoršanje odnosa između Srbije i Republike Srpske.

Analitičar Branko Radun kaže za „Alo!” da je očigledno da vladika Grigorije ima velike političke ambicije.

– On očigledno ima političke ambicije i njegovi stavovi se očigledno razlikuju od Dodikovih. On želi da dođe u poziciju u kojoj može da odlučuje od odnosima unutar BiH, odnosno da bude arbitar između RS i Federacije, ne samo na verskom planu, nego i na političkom. Veoma je moguće da će podržati opciju protiv Dodika, a da li će potpuno ući u političke vode i izaći iz Crkve, to ne bih mogao da kažem. Kada su tokom prošle godine od verskih vođa u BiH odapinjane otrovne strelice da „Vlah ne može biti na čelu Srebrenice” i da je RS genocidna tvorevina, nije reagovao i bez problema je sedeo s ljudima koji su to tvrdili. To možda i pokazuje u kom smeru će ići njegovo poltičko delovanje – kaže Radun.

O tome da se u poslednje vreme vladika Grigorije upliće ne samo u politički život RS, nego i Srbije, Radun kaže:

– Podržavao je Vuka Jeremića i praktično mu vodio kampanju za glasove Hercegovaca za izbore u Srbiji. Želi da bude politički faktor ne samo unutar BiH, nego i kada su u pitanju odnosi između Banjaluke i Beograda. On ipak pre svega želi da postane patrijarh i to je očigledno, ali sada je počeo da se okreće politici, misleći da će mu se to isplatiti – navodi Radun.

Scroll to top