BalkansPress

Dobro došli!

Nepoznata devojka obišla je više prodavnica u opštini Visoko u BiH i platila dugovanja kupaca, koja iznose više hiljada maraka, ali nije rekla "ni reč" o tome ko je donator, piše danas Al Džazira Balkans.

Jedan od razloga za opstanak malih, običnih prodavnica u doba globalizacije na Blakanu jeste "sveska koja trpi veresiju" kupaca finansijski nemoćnih da odmah plate, uglavnom osnovne životne potrepštine, a u jednu takvu prodavnicu u četvratak je ušla devojka s specifičnim zahtevom.

Prema rečima Selme Kovač, zaposlene u toj radnji, devojka koju "nikada ranije nije videla" izašla je iz automobila, ušla u u radnju i pitala da li daju robu na veresiju i da li imaju dužnika i svesku.

 

"Na moje začuđeno 'da' odgovara kako bi želela da je očisti do momenta njenog ulaska u radnju, kako bi svi dugovi bili regulisani. Kod mene šok i neverica. Pitam se da li su to oni dobri ljudi za koje smo čuli da postoje, ali se ne sreću. Svi su mi osećaji bili pomešani, a sveska rešena!", priča Kovač.

Njenu pricu potvrdila je vlasnica ranje Habiba Garagić koja je rekla da je posle sabiranja dugovanja iz dve sveska došla do cifre od 4.400 konvertibilnih maraka.

"Sve je izmirila do poslednje marke", naglasila je ona dodajući da je zahvaljujući nepoznatoj devojci precrtala više od stotinu dužnika.

Slična situacija zabeležena je i u selu Uvorići gde je, prema rečima vlasnice tamošnje trgovine Mirzete Trako, devojka takođe tražila da vidi svesku i da se saberu cifre.

"Počela sam sabirati i kada smo došli do 2.010 maraka, stala sam i rekla da je to to. Nisam dala da nepoznata osoba vidi imena iz sveske, zbog komšiluka. Izvadila je pare i otišla. Ja sam ostala sva izgubljena, u šoku. I sada sam", ispričala je ona.

Prema navodima Al Džazira Balkans sličan slučaj dogodio se u još desetak radnji na teritoriji opštini Visoko.

Scroll to top