BalkansPress

Dobro došli!

Stanovnici zemalja EU ne mogu više da peku rakiju po svojoj volji - moraju prethodno da plate poseban paušalni iznos, dok im je za vlastitu potrošnju dopušteno da proizvedu najviše 50 litara.

Tako svaki "rakijaš" u Hrvatskoj, koji se pre pečenja ne registruje i ne plati paušalni iznos od 100 kuna (14 evra) po kazanu, rizikuje kaznu do deset hiljada kuna.

Na svaku litru ispečene rakije preko dozvoljene kote plaća se trošarina od 21,20 kuna.

Svi koji peku rakiju moraće da dokažu carinskim inspektorima, ako im "pokucaju na vrata", koliko su zaista proizveli rakije. Carinici u EU imaju široka ovlaštenja za pregledanje konoba i domaćinstava kako bi utvrdili o kolikim količinama rakije se radi, navode hrvatski mediji.

Nova pravila EU veoma su rigorozna pa su čak i mali proizvođači alkoholnih pića dužni da predaju godišnje izveštaje carinicima!

Rok za dostavu godišnjeg izveštaja o ukupno proizvedenoj količini vina i rakije ističe 20. januara naredne godine, a krajnji rok za uplatu trošarine je 31. januar.

Radi lakših provera, u mnogim mestima biće organizovan samo jedan kazan u kome će svi peći rakiju, kako bi se izbegle prevare, navode proizvođači. 

 

(Izvor: Blic)

 

 

 

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

 

Scroll to top