BalkansPress

Dobro došli!

Kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović novi je predsednik Crne Gore, sudeći prema preliminarnim rezultatima današnjeg drugog kruga izbora.

Kandidat za predsednika Crne Gore Milo Đukanović osvojio je 41.1 odsto glasova, dok je Jakov Milatović osvojio 58.9 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, podaci su Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Iako je bio apsolutno ubeđen u svoju pobedu, Đukanović silazi sa političke scene Crne Gore nakon više od tri decenije.

Ko je Jakov Milatović? Biografija čoveka koji je srušio Mila

Rođen je u Podgorici 7. decembra 1986. godine, gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju sa diplomom Luča. Osnovne studije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, sa prosečnom ocenom 10 i bio je student generacije.

Oženjen je Milenom i ima troje dece - ćerke Saru i Anu, te sina Davida. Po nacionalnosti je Crnogorac, a po veroispovesti pravoslavac.

КО ЈЕ ЖЕНА ЈАКОВА МИЛАТОВИЋА: Милена постаје прва дама Црне Горе (ФОТО)

*Foto: EPA / Boris Pejović

Kao stipendista američke vlade boravio je na Univerzitetu savezne države Ilinoj, kao stipendista austrijske vlade na Univerzitetu u Beču, a kao stipendista Evropske komisije na Univerzitetu u Rimu. Magistarske studije u oblasti ekonomije završio je na Univerzitetu Oksford kao stipendista britanske vlade.

Radio je u NLB banci, Dojče banci, a onda u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Druga iskustva i usavršavanja sticao je u okviru nemačke Fondacije Konrad Adenauer, Londonske škole ekonomije, Univerziteta u Pekingu, Liderske akademije Univerziteta Standford, i drugih.

 

Autor je više stručnih radova i koautor je dve knjige.

Milatović je bio ministar ekonomskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapića, kao i kandidat za gradonačelnika Podgorice.

On je u predsedničku trku ušao silom prilika.

Predsedništvo Pokreta Evropa sad krajem januara izabralo je svog lidera Milojka Spajića kao predsedničkog kandidata.

*Foto: M. S.

Spajić je, kao i Milatović, bivši su ministar, a "Evropa sad" je bio naziv njihovog ekonomskog programa. Kasnije su formirali pokret istog imena, a koji je bio najveći pobednik lokalnih izbora 2022, kada je Milatoviću bila namenjena funkcija gradonačelnika Podgorice.

Međutim, zbog problema oko prebivališta i dvojnog državljanstva Državna izborna komisija (DIK) odbila je Spajićevu kandidaturu za predsednika Crne Gore, pa se kandidovao Milatović.

Jakov Milatović važi za političara bez mrlje u karijeri.

Za Jakova kažu da je radan i neumoran, posvećen otac ćerki Sare i Ane i sina Davida, brižan suprug, pažljiv sin i brat.

Scroll to top