BalkansPress

Dobro došli!

Navijači fudbalske reprezentacije Velsa privukli su veliku pažnju tokom nedavne posete Srbiji. Učinili su to ne zbog onoga na šta se obično pomisli kada je reč o gostovanjima ostrvskih navijača, već zbog fantastičnog ponašanja. Ali, čak i kada su napustili našu zemlju, uradili su nešto neverovatno.

Podsetimo, pre i posle utakmice odigrane u kvalifikacijama za naredno Svetsko prvenstvo (1:1), Velšani su u Beogradu pokazali koliko imaju veliko srce, ali i koliko je važno biti konkretan kada je reč o pomoći.

 

Oni su dali krv za jednog ranjenog navijača Partizana, a u Kulturnom centru Grad prikupljali su pomoć za Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici.

Velšani u Beogradu
Foto: O. Bunić / RAS SrbijaVelšani u Beogradu

Proveli su se lepo, pevali sa Srbima, ali i imali važnu poruku za Beograđanke, no - na tome se nisu zaustavili. Kada su napustili našu zemlju, organizovali su akciju prikupljanja preostalih dinara, koje Velšani nisu potrošili nakon što su stranu valutu zamenili u Srbiji.

 

I, dinar po dinar, slao je matičnoj organizaciji velških navijača svaki njen član ono što mu je u novčaniku preostalo posle poseti Srbije. Poslali su čak i članovi Fudbalskog saveza Velsa, i to prikupivši 36.000 dinara među sobom, a kada se na kraju sve zbrojilo - došlo se do čak 187.390 dinara, što je oko 1.362 funte ili 1.551 evro.

Baš taj novac, Velšani su rešili da pošalju u Srbiju, kao pomoć ovdašnjoj deci (verovatno Centru za zaštitu odojčadi kom su i pomagali prilikom posete, mada to nisu precizirali u svom saopštenju).

Ipak, sama ideja, da se prikupi ono što je preostalo, sama ta realizacija - da svaki Velšanin organizuje slanje preostalih dinara na jednu adresu, i sama ta činjenica - da su se stranci tako divno setili i ponašali, ostaju nam kao lekcija. Lekcija o kojoj ne samo da vredi razmisliti ili diviti se, već posmatrati je kao sasvim dobar putokaz koliko sjajnih stvari može da se uradi kada se pamet uključi, srce ne isključi, a zajedno se prione ka nečem što je... Dobro.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top