BalkansPress

Dobro došli!

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej kazao je da i dalje ostaje pri svom ranijem stavu da nije vreme za dolazak pape Franje u Srbiju.

„Svojevremeno sam rekao šta imam i ostajem pri tome“, rekao je patrijarh Irinej za današnje izdanje „Blica“.

Govoreći o susretu sa državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pjetrom Parolinom, Irinej je kazao da nije bilo govora o dolasku pape Franje.

 

„O tome nijednu reč nismo razmenili. Ni sa jedne ni sa druge strane. Bilo je govora o drugim stvarima, ali o tome ne“, kazao je patrijarh Irinej.

Šef diplomatije Ivica Dačić ocenjuje da bi poseta pape Srbiji donela korist.

Moj stav kao državnika je da bi u interesu Srbije bila poseta pape, naročito u kontekstu nepriznavanja Kosova. Teško će u budućnosti biti nekog pape koji ima više razumevanja za nas od pape Franje, rekao je Dačić za „Blic“.

Početkom ove godine poglavar SPC je rekao da nije vreme za dolazak pape Franje i da je „zbog svega što se desilo u prošlosti i ogromnog broja prognanika iz Hrvatske veliki deo naroda protiv toga“.

Kao razlozi za nedolazak pape u Srbiju, uvek se čuo stav SPC da bi papa prvo trebalo da se pokloni žrtvama Jasenovca, pa tek onda da dođe u Beograd.

Prema navodima lista, tumačenja su da se atmosfera menja zbog toga što Vatikan nije priznao Kosovo i zato što nije proglasio za sveca Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa u vreme NDH, kojeg Srbija smatra saučesnikom režima odgovornog za mnoge ratne zločine nad Srbima.

(BalkansPress / Beta / Tanjug)

Scroll to top