BalkansPress

Dobro došli!

BEOGRAD - Vlada Srbije donela je danas odluku da su svi građani i privrednici, sve vreme trajanja opasnosti od širenja zarazne bolesti COVID-19, u obavezi da se pridržavaju zaštitnih mera, a jedna od njih je i da su za vreme boravka u parkovima i javnim površinama namenjenim za rekreaciju, građani dužni da održavaju međusobno rastojanje od dva metra.

PROČITAJTE: KAKO DO 100 EVRA KOJE DAJE DRŽAVA? Ne treba ni ime ni prezime, a prijava traje samo minut

Obustava izvođenja nastave u prostorijama visokoškolskih ustanova, srednjih i osnovnih škola, kao i obustava rada tih ustanova, na snazi je sve dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti COVID-19, saopštila je Vlada Srbije.

Određene obrazovno-vaspitne aktivnosti se mogu organizovati u prostorijama ustanova uz primenu i poštavanje svih zaštitnih mera.

 

Poslodavci koji obavljaju delatnosti u oblasti trgovine na malo, usluga u oblasti ugostiteljstva, kao i preduzetnici u trgovinskim centrima, dužni su da primene sve preventivne mere u cilju suzbijanja zarazne bolesti COVID-19.

To podrazumeva ograničen broj ljudi u istom prostoru, dezinfekciju objekata, upotrebu zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.

Priređivači igara na sreću mogu obavljati svoju delatnost u objektima koji nisu veći od 400 metara kvadratnih uz primenu svih obavezujućih zaštitnih mera.

Lična dokumenta kojima je istekao rok važenja za vreme vanrednog stanja smatraće se važećim, ukoliko zahtevi za izdavanje novih budu podneti u roku od 30 dana od dana prestanka vanrednog stanja.

Vlada je usvojila i odluku o bespovratnoj finansijskoj pomoći iz budžeta RS u neto iznosu od 30.000 dinara mesečno, za period od tri meseca, licima koji imaju status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture utvrđenog od strane reprezetnativnog udruženja u kulturi u skladu sa Zakonom o kulturi.

PROČITAJTE: Dr Nestorović tvrdi: "Dva metra razmaka je IZMIŠLJOTINA, rukavice su besmislene!"

Vlada Srbije je još jednom apelovala na sve građane da se, uprkos prestanku vanrednog stanja i ukidanju određenih pravila, pridržavaju svih preventivnih mera u cilju zaštite od zarazne bolesti COVID-19.

"Naša zemlja je na pravom putu i samo uz visoku ličnu odgovornost građana, Srbija će uspešno okončati borbu sa virusom korona", zaključuje Vlada Srbije u saopštenju.

Scroll to top