BalkansPress

Dobro došli!

Predsedavajući ABK Ramuš Haradinaj je rekao da ako tzv. Kosovu ne bude dozvoljeno da se pridruži UN i NATO, onda se mora ujediniti sa Albanijom, prenosi Reporteri.

On je ukazao da je Albanija članica NATO saveza i da bi i tzv. Kosovo trebalo da bude član zapadne vojne alijanse.

- Albanci nikada nisu bili bliže bezbednosnoj organizaciji, kao što je NATO. Albanija je u NATO i mi smo bliski NATO. (tzv.) Kosovo bi takođe trebalo o da bude u NATO. Ako (tzv.) Kosovu ne bude dozvoljeno da se pridruži UN i članstvo u NATO moramo da se ujedinimo sa Albanijom - rekao je on.

 

"TO JE NAGOVEŠTAJ NASILJA PREMA SRBIMA"

Najnovija pretnja Ramuša Haradinija ujedinjenjem sa Albanijom još jednom je na videlo iznela koliko je duboko nepoštovanje albanske političke vrhuške u Prištini prema sugrađanima srpske nacionalnosti, ocenio je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović.

- Pretnje te vrste, koje uvek između redova nose i nagoveštaj nasilja, Srbiji i Srbima su ovoga puta upućene uoči najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa, kada svi hrišćani jedni drugima i svojim komšijama druge vere upućuju poruke mira i tolerancije. Kosovo i Metohija je sastavni deo Republike Srbije, i po našem Ustavu i po međunarodnom pravu, a jedini razuman način da se sve nesuglasice u vezi sa tim pitanjem reše jeste dijalog - rekao je Popović.

On je naglasio da su hrišćani u danima uskršnjih praznika dodatno tolerantni i spremni da praštaju, međutim niko ne bi smeo da to zloupotrebljava tako što će se Srbiji i srpskom narodu obraćati na drzak i preteći način.

- Pozivam i ovom prilikom političare u Prištini da se okanu pretnji, i da pokažu elementarnu odgovornost i prema svim žiteljima Kosova i Metohije i prema regionu, tako što će konačno prerasti ratobornu retoriku s kraja prošlog veka, i pokazati da su, osim što su sposobni da neprestano prave probleme, kadri i da probleme rešavaju na miroljubiv i civilizovan način - poručio je Popović.

Scroll to top