BalkansPress

Dobro došli!

Risto Jovanović iz Podgorice kojeg je juče uhapsila lažna banditska kosovska policija na Gazimestanu danas je saslušan u Prištini.

Risto Jovanović se izjasnio da nije kriv, a tužilac je zatražio sudski pritvor zbog "opasnosti od bekstva".

PROČITAJTE: NOVI SNIMAK IŽIVLJAVANJA NAD SRBIMA NA GAZIMESTANU: Specijalci hapse mladića koji je hteo da zaštiti monahinju (VIDEO)

 

Advokat je zatrašio da se Jovanović brani sa slobode i ukazao na neosnovanost tvrdnji da je javno ugrozio bezbednost građana Kosova i Metohije.

Risto je ponosno u sudnici rekao da nije Crnogorac, već Srbin iz Crne Gore.

PORODICA RISTA JOVANOVIĆA OČAJNA: Mladića uhapšenog na Gazimestanu kod kuće čeka tek rođena ćerka Zorka

Porodica Rista Jovanovića, mladića iz Podgorice koji je na Vidovdan uhapšen na Gazimestanu, šokirana je odlukom Osnovnog suda u Prištini da mu odredi pritvor do 30 dana, zbog navodnog "širenja nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti".

Oni odbacuju ove kvalifikacije poručujući da Risto ništa što mu se na teret stavlja nije uradio.

- Moj suprug ničim nije zaslužio ovakvu kaznu. Ovo je sramota i direktan pritisak na Srbe koji žive na prostoru Kosova i Metohije. Ali sigurna sam da će on sve izdržati, hrabar je i čvrst. Risto nije čovek koji mrzi bilo koji drugi narod ili naciju, pa optužba da je govorio "Ubij Šiptara!" je čista laž. On je, kao što se i na snimku moglo videti samo pevao o Kosovu, poznatu pesmu "Vidovdan" i to mu je najveći greh, kaže za "Novosti" Teodora Jovanović, majka tek rođene njihove devojčice Zorke.

 

Jovanovići su u kontaktu sa advokaticom Jovanom Filipović, koja je zastupnik Rista pred prištinskim sudom. Do njih su došle nezvanične informacije da bi tamošnji organi mogli da ga premeste u Centralni zatvor gde su većinom Srbi. Porodica je najavila podnošenje tužbe protiv odluke Osnovnog suda u Prištini, pa se nadaju da bi ona mogla biti opovrgnuta, a Risto pušten na slobodu.

- Strahujem za njegovo zdravlje. Risto je operisan pre par godina nakon udesa kada je kao suvozač pao sa motora i teško povredio karličnu kost. Ugrađena mu je ploča na prednjem delu tela i svaki pritisak na nju mogao bi  biti koban - kaže Teodora, koja ovih dana veliku pažnju pridaje tek rođenoj devojčici Zorki, kako veli, tatinoj mezimici, koja je 13. juna unela veliku radost u njihovim životima.

ПОРОДИЦА РИСТА ЈОВАНОВИЋА ОЧАЈНА: Младића ухапшеног на Газиместану код куће чека тек рођена ћерка Зорка

*Foto: Privatna arhiva

Naša sagovornica zamera što se mediji u Crnoj Gori nisu značajnije pozabavili ovim slučajem.

- Više su se mediji iz Srbije bavili Ristovim hapšenjem, nego u Podgorici. Čula sam izjavu Mila Đukanovića da on neće da dolazi u sukob ni sa jednim narodom - kaže naša sagovornica.

Velika muka pritisnula je Jovanoviće, ali su oni sigurni da će iz ove nesvakidašnje situacije na kraju izaći kao pobednici. NJihov Risto nikog na Gazimestanu nije uvredio na nacionalnoj i verskoj osnovi, a slavio je svoj narod.

- Zbog toga je on naš junak, kaže Teodora koja se zbog ljubavi preselila iz Rume u Podgoricu i sa Ristom započela novi, lepši život, i sada jedva sa tek rođenim detetom iščekuje njegov povratak iz prištinskog kazamata.

Scroll to top