BalkansPress

Dobro došli!

Vojna akcija Rusije na Ukrajinu mogla bi da proizvede ulazak srpskih vojnih trupa na Kosovo i Metohiju.

Ovako su u petak, političari iz Hrvatske i lažne države Kosovo pravili samo njima vidljive projekcije kako se sukob u Ukrajini može preneti i na naš region. A, po već uobičajenoj retorici, njihov glavni krivac je Beograd.

Zamenik predsednika skupštine tzv. Kosova Enver Hodžaj izjavio je da "u momentu kada Rusija pokazuje agresiju u istočnoj Evropi, Srbija to isto može da učini na Balkanu":

- Mi imamo strateškog partnera, ali imamo i velikog strateškog protivnika, to je Rusija. Kada je Rusija veoma agresivna u istočnoj Evropi, Srbija će biti još agresivnija na Balkanu.

 

Predsednica privremenih institucija u Prištini Vljosa Osmani istakla je da "sklonost Rusije ka destabilizaciji nije samo vezana za Ukrajinu, već i za region Balkana", te je i upozorila Srbiju da u slučaju da "razmišlja o napadu na Kosovo, treba da zna da će se suočiti ne samo sa vojskom i policijom Kosova, već i sa NATO koji ima pun mandat da zaštiti svaki deo granica Republike Kosovo, posebno onih na severu".

*Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije / Printscreen

I hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da situacija u Ukrajini podseća na Hrvatsku 1991. godine, samo što je invazija puno veća i da treba paziti na stabilnost i situaciju na Kosovu, Crnoj Gori i BiH.

Vlade Radulović, iz Centra za geostrateška istraživanja i terorizam, kaže za "Novosti" da nema prostora za te spekulacije i ističe da Srbija zaista ima dovoljno svojih problema da bi sada razmišljala o vojnoj intervenciji.

- Svi sada hoće da se okoriste o pokušaj Srbije da ostane po strani u ovom sukobu. Namera im je da pokažu kako Beograd nije dosledan članstvu u EU i da je rusko uporište na Balkanu. Pokušavaju sebi da obezbede neke dodatne poene - objasnio je Radulović.

 

Prema njegovim rečima, priča koja pre svega dolazi iz Zagreba i privremenih institucija na KiM, nema nikakvo uporište u stvarnosti i jedni cilj je politička propaganda.

Dejan S. Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije, rekao je da je u pitanju ofanziva kojom pokušavaju da drže Beograd sa tegom pri zemlji kada je u pitanju slučaj Kosova i Metohije.

- To čine oni koji se plaše Srbije. A, ni Zagrebu ni Prištini ne odgovara napredak naše zemlje. Mi stojimo na principijelnom stavu poštovanja međunarodnog prava i taoci smo licemernog odnosa Evropske unije po pitanju južne srpske pokrajine. Jer, sve što su tamo radili pokušavali su da opravdaju kršenjem humanitarnog prava, koje ni u jednom trenutku nije ugroženo, ali je jasno da je u svakom smislu bilo kršenja međunarodnog prava - istakao je Miletić.

VUČIĆ: NE BRINU IH PIŠTOLJI NA VODU

Povodom izjave hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da je Srbija trenutno slaba, i opaske da može da napadne pištoljima na vodu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao:

- Za razliku od njih, veoma poštujem i hrvatsku državu i vojsku, u koju ulažu mnogo novca. Moj sin Vukan sanja da bude vojnik jednog dana, ima 19 pištolja na vodu, ali mislim da njih ne brinu pištolji na vodu, jer je Srbija po svim svetskim analizama malo jača. Mi gledamo drugačije na granicu na Dunavu, ali to nisu pitanja zbog kojih bi iko ulazio u sukob. Nastavićemo da naoružavamo našu vojsku, samo ne znam zašto ih to brine ako su u pitanju, kako kažu, pištolji na vodu.

Scroll to top