BalkansPress

Dobro došli!

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon ocenio je večeras da je epidemiološka situacija što se tiče kovida povoljnija, i da je dobra vest što u nedelji posle izbora nije uočeni porast ili stagnacija broja novoobolelih.

"To indirektno pokazuje da virus nema takav potencijal kakav je imao", rekao je Kon za Tanjug dodajući da predstojeći uskršnji praznici mogu da predstavljaju rizik s obzirom na očekivani dolazak naših građana iz inostranstva ali da je i u tim zemljama odakle dolaze situacija trenutno bolja.

"Ipak, ne treba se zavaravati jer još uvek imamo četvorocifren broj novozaraženih", upozorava on.

 

Govoreći o preporukama Kon kaže da su one sada definisane tako da su spuštene sa "obaveznih" na nivo "snažnih preporuka" za stanovništvo u zatvorenom.

"U ovakvoj situaciji izgleda da je to dovoljno iako lično nisam mislio tako. Mislio sam da je neophodno da bude obavezno i tek kad se spusti na trocifreni broj dnevno obolelih da se tad može snažno preporučiti. Međutim, ovo se sporije spušta ali se spušta", rekao je Kon.

Što se tiče virusa gripa trenutno su prisutna sva tri, a u Beogradu, u poređenju sa 2019. godinom, odnosno pre pandemije, nema značajnije aktivnosti virusa gripa.

Kada je reč o odjavljivanju pandemije, Kon objašnjava da Svetska zdravstvena organizacija još nije definisala kako će to uraditi jer odjava podrazumeva prestanak javnozdravstvene opasnosti, a SZO to globalno još neće moći to da uradi.

"Ovo jeste završnica. U toj završnici su nijanse u pitanju. Niko ne treba da sumnja da će se on ponovo javiti u toku ove godine, da li na leto ili tek na jesen", rekao je Kon i ponovio da još uvek nema bolje mere zaštite od vakcinacije.

Scroll to top