BalkansPress

Dobro došli!

Rusija je u Srbiji krenula u žestoku političku, ekonomsku i medijsku ofanzivu, ali i u NVO sektoru, sa ciljem da oslabi uticaj Zapada.

Dok je EU zabavljena problemima sa izbegličkom krizom, a u javnosti se stiče utisak da postoje i novi uslovi za Srbiju oko Kosova, Vladimir Putin gazi krupnim korakom.

Pored poznatih snažnih veza u politici i ekonomiji, Rusija sve više ulaže u medije i nevladine organizacije na teritoriji Srbije. Pokreću se časopisi i portali, poput „Ruske reči“ i „Sputnjika“, organizuju se konferencije na kojima govore protivnici EU, finansiraju se proruske NVO, a državne fondacije poput „Gorčakova“ su sve aktivnije.

 

 

Obračun među NVO

Dragomir Anđelković, politički analitičar koji je aktivan u više proruskih NVO, kaže, međutim, da uticaj Moskve u Srbiji još nije dovoljno jak.

- Rusija, za razliku od Zapada, nema uticaja na medije i NVO u Srbiji, već mnogi to mešaju sa naklonjenošću pojedinaca Rusiji. I to što nema tog uticaja je njen najveći nedostatak. Recimo, uticaj na NVO se širi tako što imate fondove koji nisu tajni, poput EU i njenih zemalja. Za nas bi bilo dobro da Rusija takođe ima te zvanične fondove iz kojih bi se finansirali projekti NVO sektora u Srbiji - kaže Anđelković za „Blic“.

S druge strane, Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, smatra da Rusija i te kako širi svoju “meku moć” u Srbiji.

- Imaju novinsku agenciju “Sputnjik”, čije materijale naširoko prenose sve prodržavne TV i novine. Pritom, ukoliko odete na sajt bilo koje otvoreno putinovske NVO, nigde nećete uspeti da nađete donatore. Dakle, em kriju finansijere, em je sve što rade to da šire Putinovu propagandu - kaže za “Blic” Milićeva.

 

 

Putinov prioritet

Proteklog vikenda, u srpskim medijima su ljudi iz Moskve bili vrlo prisutni. 

- Vladimir Putin smatra Srbiju za prioritetnu državu spoljne politike Moskve - rekao je Alek­sej Puškov, predsednik Spoljnopolitičkog komiteta ruske Du­me.

Kako je istakao, “Rusija ima poseban odnos prema Srbiji”, a Putin nikada dosad nije odbio da je podrži.

Jelena Guskova iz Ruske akademije nauka tek nije birala reči ushićenja:

- Verujem da će Rusi i Srbi spasti svet! Srbija je naš jedinstven prijatelj. Najiskreniji. Naš brat - rekla je Guskova, kao i da su se odnosi dve države “vratili u svoj pravi kolosek”.

Фото: Ројтерс

Uticaj Rusije

Politika:

Pored stalne podrške Srbiji oko Kosova, Rusija je lobirala protiv ulaska Prištine u Unesko, a u SB UN stavila je veto na britanski predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Ekonomija:

Rusija nam je i dalje glavni partner u energetici, daje ogromne kredite za železnicu, od Moskve zavisi izvoz “Fijata” u taj deo sveta, hoćemo da kupimo rusko naoružanje i da im izvozimo hranu.

Mediji:

Počeli su da izlaze časopis “Ruska reč” i njegovo onlajn izdanje, ruski državni medij “Sputnjik” pokrenuo je onlajn radio-stanicu i portal. Rusi su hteli da kupe Studio B i B92, ali bez uspeha.

NVO:

U proteklih godinu dana se razvila mreža proruskih fondacija i nevladinih organizacija – Dostojanstvo, Gorčakov, Ruski ekspres, Forum za odgovornu politiku, Vidovdan, Centar za međunarodnu saradnju…

(Izvor i ilustracija: Blic.rs)

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

Scroll to top