BalkansPress

Dobro došli!

Evropska komisija pozvala je zemlje EU i Šengenske (bezvizne) zone da na još 30 dana produže privremeno ograničenje putovanja u zemlje članice.

Ograničenje se odnosi na sva putovanja građana trećih zemalja koja nisu od suštinskog značaja, a primenjuje se na spoljnim granicama EU obuhvatajući i zemlje Šengena koje su van EU (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska).

PROČITAJTE: Sezona u Grčkoj tek od 1. jula, u Hrvatskoj redari kontrolišu kupača na plaži, a Crna Gora već zna kakve se CENE OČEKUJU

Iz Komisije poručuju da je, bez obzira na prvobitne korake država članica EU ka popuštanju mera protiv kovida 19, “situacija i dalje krhka kako u Evropi tako i širom sveta”.

Komesarka za unutrašnje poslove llva Johanson ponavlja da je neophodan koordinisan i postepeni pristup za funkcionisanje šengenskog bezviznog prostora.

 

“Ograničenja koja se odnose na slobodnu kretanja i kontrolu na unutrašnjim granicama moraće da se postepeno ukinu pre nego što uklonimo ograničenja na spoljnim granicama i obezbedimo pristup građanima koji ne dolaze iz EU”, poručila je komesarka Johanson.

Komesar za promociju evropskog načina života Margaritis Šinas dodaje da je smanjena fizička interakcija između ljudi i dalje način kojim se pokušava zaustaviti širenje koronavirusa.

“Uprkos napretku u mnogim evropskim zemljama, situacija u svetu je veoma nestabilna. Neophodno je da bilo koja preduzeta akcija bude postepena i da se različite mere ukidaju u različitim fazama”, rekao je Šinas.

PROČITAJTE: VREME JE ZA ISTINU! Evo šta piše u DOKUMENTIMA TAJNIH SLUŽBI o koroni! Dojče vele: Detalji bez cenzure...

Iz Brisela pozivaju na kontinuirani koordinirani pristup produžetku ograničenju ulazaka u EU i ocenjuju da delovanje na spoljnim granicama može biti delotvorno samo ako ga sprovode sve države EU i šengenske države na svim granicama.

Evropska komiisja je u okviru mera za zaustavljanje širenja kovida 19 16. marta prvi put pozvala članice EU i šengenske zone da uvedu privremeno ograničenje ulazaka za sva putovanja koja nisu od suštinskog značaja.

Ova mera produžena je 8. aprila za još 30 dana.

Scroll to top