BalkansPress

Dobro došli!

Sezona letovanja se bliži, radujemo se kupanju u moru, sunčanju i odmoru. Pa ipak, naše "brčkanje" nikada nije bilo ovako neizvesno budući da se još ne zna ni da li ćemo i kada uoopšte ćemo moći da otputujemo, kada i za koje putnike će države otvoriti granice, a naročito šta nas čeka kada stigenmo na toliko željenu destinaciju. Neke od naših omiljenih država za odmor već su propisale pravila za sezonu koja bi uskoro trebalo da počne.

PROČITAJTE: Vlada donela NOVE ODLUKE, a tiču se kafića, kladionica, parkova, ličnih dokumenata...

Crna Gora

Crna Gora je tako prva izašla sa pravilima za turističku sezonu na njihovom primorju. O tome je govorio njihov državni sekretar u ministarstvu održivog razvoja Damir Davidović.

- Siguran sam da će granice biti otvorene. Mi smo ponosni na ono što je, kada je ova pandemija u pitanju, uradio naš Institut za javno zdravlje. Već više od nedelju dana nemamo nijedan registrovan novi slučaj. Nadamo se da će polako početi da se otvaraju granice, to je pravac u kom idemo, da se uspostavlja saobraćaj prvo u okviru Crne Gore, a potom i međunarodni saobraćaj. Kada - o tome će odlučiti epidemiolozi, ne turistički radnici - rekao je Davidović za TV Prva.

 

On je kazao i da je 18. maj datum za koji je planirano otvaranje svih ugostiteljskih objekata, "u skladu sa tri stadijuma laganog popuštanja svih ograničenja koja su uvedena u prethodnom periodu" i iskazao nadu da će letnje sezone ipak biti.

*FOTO: M. R. / RAS SRBIJA

- To će svakako biti jedan novi vid turizma, ta fraza kontrolisanog turizma se već odomaćila, ali se nadamo da će sezone turističke biti. Verujem da ćemo se svi lako na to privići jer nam je svima cilj zaštita zdravlja, kako zaposlenih u turizmu tako i turista - istakao je Davidović.

Premda je i dalje sve neizvesno i rano za velike prognoze, neki modeli koji će se primenjivati već su poznati.

- Svedoci smo da pandemija popušta u nekim državama Evrope tako da verujemo da će veći deo tržišta i biti otvoren. Ipak, ako znamo da negde postoji žarište, bilo bi neprirodno da se uspostavi saobraćaj sa tom državom. Početkom ove sedmice je bio sastanak ministara turizma zemalja Evropske unije tako da su oni sebi dali tridesetak dana da vide na koji način će putovanja biti omogućena - objasnio je on.

 

Što se tiče zdravstvenih pasoša o kojima je bilo reči da će biti potrebni ukoliko se krene na putovanje, Davidović kaže da je i za to još rano, ali ističe da "kao što se svi zajedno borimo protiv pandemije, tako ćemo i u tim situacijama zauzimati zajednički stav i da će to biti zajednički poduhvat svih država i turističke privrede u svakoj državi".

Ležaljke na rastojanju, dezinfekcija plaža izbeljivačem, a uz kupaći kostim nosićemo i maske i rukavice - da li je to ovogodišnji scenario za boravak na plaži?

*FOTO: FACEBOOK

- Svi se navikavamo na taj novi momenat socijalne distance i to će verovatno da traje još neko vreme. U otprilike 16 kvadratnih metara moći će da budu dve ležaljke, ali ako, pak, dođe višečlana porodica, onda je situacija drugačija. Sigurno će se ići na dezinfekciju ležaljki na dnevnom nivou, a već se radi analiza koje su to supstance koje bi obezbedile najveći stepen bezbednosti. Biće primenjene sve mere koje su potrebne da bi se svi osetili bezbedno - zaključuje Davidović.

Što se tiče cena, o tome je nedavno za TV Prvu govorio direktor Morskog dobra Predrag Jelušić. Upitan kakve će cene biti, hoće li doći do poskupljenja zbog dodatnih mera, on je rekao:

"Možemo očekivati čak suprotan efekat. Svi se sada pozivamo na solidarnost, te i od naših zakupaca očekujemo da imaju meru kada su cene u pitanju. Jasno je da ove godine ne možemo ostvariti neka planirana očekivanja, tako da ćemo ih spustiti na realan nivo, pa ćemo biti solidarniji u delu nekih pristojnih cena".

 

Grčka

Sa druge strane, mere se za omiljenu destinaciju naših turista Grčku i dalje osmišljavaju, a sezona bi trebalo da počne tek 1. jula.

Ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević kaže da su grčka vlada i Krizni štab i dalje veoma oprezni i da će sve zavisiti od epidemiološke sitauacije kako u Grčkoj, tako i u zemljama iz kojih se očekuju turisti.

- Trenutno se razrađuju načini i protokoli na koji bi se obavljao avio saobraćaj, a takođe se osmišljavaju i mere koje mogu da budu primenjene, kao i striktni protokoli koji bi se odnosili na kontrolu svih koji dolaze - rekao je Spasojević.

Uživanje u miru i moru

*Uživanje u miru i moru, FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

Navodi da je sve i dalje neizvesno, da su mere popustile pre dva dana, ali da i dalje važi zabrana kretanja van mesta prebivališta.

Do 1. juna biće zabranjeni odlasci na sva grčka ostrva, koja čine srž grčkog turizma.

Ambasador podseća da će hoteli biti otvoreni od 1. juna i to samo oni koji rade cele godine, a da još nije doneta odluka da li će i kada biti otvoreni hoteli koji rade samo u sezoni.

Navodi da trenutno ne postoji zajednička platforma za normalizaciju saobraćaja koja bi bila usaglašena na evropskom nivou, te smatra da će najsigurnija putovanja za one koji se odluče na to, biti sopstvenim prevozom.

Spasojević je dodao da će situacija između Grčke i Srbije, što se tiče turističke sezone, u ogromnoj meri zavisiti od situacije u tranzitnim zemljama - Severnoj Makedoni i Bugarskoj.

 

Spekulisalo se da će turistima biti neophodni zdravstveni pasoši, a Spasojević navodi da je Svetska zdravstvena organizacija pre nekoliko dana rekla da je to upitno, s obzirom na to da još nije poznato da li su oni koji su preležali ovaj virus stekli imunitet.

- Biće veoma komlikovano. Najbezbednija mera koju će svaka država donositi biće testiranje na samom ulasku u zemlju, što će u velikoj meri otežati protok ljudi, otežati putovanja, produžiti njihovo trajanje - rekao je Spasojević.

Hrvatska

Kako će građani ići na more u Hrvatsku i kakav će biti njihov boravak na plaži otkrio je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Capak je istakao kako će građani sigurno ići na more, ali da to neće izgledati kao do sada, prenosi "Jutanji.hr".

Dubrovnik

*Dubrovnik, FOTO: TANJUG/AP

- Neće biti gužve na plažama. Biće komunalni redari, vlasnici plaža ili koncesionari koji će se brinuti da ne dođe do fizičkog kontakta i neće više biti peškir do peškira - kazao je Capak.

Na pitanje o tome hoće li biti dopuštena poseta ostrvima, Capak je rekao kako se popušta na svim stranama, ali da sve mere za suzbijanje korona virusa ne mogu odjednom oslabiti.

- Razgovara se i o putovanju između županija i ta stavka će doći na red i to će se pustiti ako stanovnici ostrva žele da im turisti dođu. Sve se može organizovati. A kada je konkretno reč o putovanju između županija, mislim da je još prerano da se to odobri s obzirom na to šta bi usledilo nakon toga. Kada dođe povoljan trenutak i kada prođu sve ove faze, to će biti jedna od prvih tema - dodao je.

Capak je pojasnio kako bi trebao da izgleda raspored gostiju u kafićima kada se otvore naredne sedmice.

- Nećemo tu davati posebne uslove i pleksiglasi neće biti između svakoga. Ideja je da to bude u prodavnicama na kasama, ali za kafiće i restorane nema smisla. Tražićemo osnovne mere poput higijene i dezinfekcije, a verovatno ćemo staviti i natpis da samo porodice mogu sedeti zajedno. Sve je moguće organizovati i nadam se da će to naredne sedmice normalno krenuti - poručio je Capak.

Scroll to top