BalkansPress

Dobro došli!

U petak su usvojene zdravstvene preporuke, da je za ulazak u Srbiju neophodan negativan test na koronu, ne stariji od tri dana.

Oni koji ga nemaju, moraju u izolaciju 14 dana, potvrdio je doktor Branimir Nestorović.

PROČITAJTE: ZA NEPOŠTOVANJE MERA, KAZNA I DO 150.000 DINARA Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti na hitnom usvajanju

Prema ranijim najavama avio saobraćaj u Srbiji počeće da funkcioniše od 18. maja.

Za ulazak u Srbiju biće neophodan negativan test na koronu, ne stariji od tri dana.

 

Građani koji budu putovali u inostranstvo u zemlje koje insistiraju na zdravstvnom pasošu, moći će u Srbiji da urade test na virus korona koji će koštati oko 6.000 dinara, kaže pulmolog i član Kriznog štaba Branimir Nestorović.

On je rekao da će u Srbiji zbog putovanja građani moći da urade test na virus korona na svoj zahtev i da će se to raditi u laboratoriji u Kliničkom centru Srbije.

Takođe, za sve one koji dolaze u Srbiju, kako je rekao, biće potreban negativan test na koronu, ne stariji od tri dana. Oni koji ga nemaju moraće u izolaciju 14 dana.

Na Kriznom štabu, kako je rekao , bilo je danas polemike kako će se zatvarati privremene bolnice.

"U ponedeljak će se sigurno zatvoriti Sajam. Takođe, od ponedeljka će se zatvarati jedna po jedna kovid bolnica. Osim Zemunske bolnice koja ima malo veći broj pacijenata, sve ostale su pale na stotinak pacijenata i svi su lakši pacijenti. Svaki dan se testiraju i ljudi odlaze kući", naveo je on.

Govoreći o festivalima, kao što su Guča i Exit, Nestorović je rekaoa da nema razloga da se ne održe i da je ođavljivanje epidemije više "pravni problem", jer su potrebna dva inkubaciona perioda bez ijednog novog pacijenta da se epidemija odjavi, a to je 28 dana.

"To je predugo, ne možemo da čekamo toliko. Moje mišljenje je da treba da se sastane Komisija za zarazne bolesti i kada budemo imali jedan, dva slučaja dnevno da se epidemija ođavi", rekao je on za TV B92.

Dodaje da ne može da se zaustavi život zbog par pacijenata, jer je očigledno da je virus jako slab.

Scroll to top