BalkansPress

Dobro došli!

Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Jutarnji izveštaj o toku ratnih operacija u Ukrajini dao je general-major RF Igor Konašenkov.

U izveštaju je navedeno da su visokoprecizne rakete Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništile veliko skladište municije ukrajinske grupe trupa koje se nalazi na teritoriji fabrike Energomašspecstal u gradu Kramatorsk.

- U rejonu naselja Novotavričeskoe, Zaporoška oblast, uništen je taktički raketni sistem „Točka-U“ ukrajinskih trupa. Pored toga, pogođeno je 10 uporišta, područja koncentracije ljudstva i vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine - kazao je Konašenkov.

 

General je istakao i da su Operativno-taktičke, vojne i bespilotne letelice tokom noći pogodile 24 vojna objekta Ukrajine. Među njima: 18 područja koncentracije ljudstva i vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine, artiljerijska baterija na vatrenim položajima, kao i dva skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja u Krasnopoljskom kraju Donjecke Narodne Republike.

- Raketne snage u rejonu naselja Nikiforovka, Donjecka Narodna Republika, uništile su lanser ukrajinskog protivvazdušnog raketnog sistema S-300, a pogodile su i pet područja koncentracije ljudstva i vojne opreme Oružanih snaga Ukrajine - kazao je Konašenkov.

*Foto: printskrin telegram topwar_ru

U izveštaju se navodi i da su artiljerijske jedinice pogodile šest komandnih mesta, tri skladišta municije, 187 uporišta, područja koncentracije ljudstva i vojne tehnike, kao i 26 ukrajinskih artiljerijskih baterija.

- Uništeno je do 280 nacista i 41 jedinica vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine - rekao je general.

 

On je istakao i da su ruski PVO sistemi oborili jedan Su-25 i jedan MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u rejonu naselja Preobraženoje, Luganska Narodna Republika, a presreli su i četiri balističke rakete Točka-U.

Pored toga, uništeno je trinaest ukrajinskih bespilotnih letelica iznad naselja Barvenkovo, Balakleja, Harkovska oblast, Staromihajlovka, Jasinovataja, Donjecka Narodna Republika, Pervomajsk, Luganska Narodna Republika, i Černobaevka, Hersonska oblast.

*Foto Tanjug

Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, 151 avion, 112 helikoptera, 742 bespilotne letelice, 290 protivvazdušnih raketnih sistema, 2854 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 329 instalacija višecevnih raketnih sistema, 1338 artiljerije topova i minobacača, kao i 2683 jedinice specijalnih vojnih vozila.

 

Bajden šalje oružje u Ukrajinu

Američki predsednik DŽo Bajden odobrio je danas novi paket vojne pomoći Ukrajini koji će obuhvatiti dodatnu artiljerijsku municiju, radare i drugu vojnu opremu vrednu 150 miliona dolara.

Bajden je rekao da je ovom isporukom, njegova administracija "skoro iscrpla" sredstva koja je odobrio Kongres za Ukrajinu u martu i pozvao kongresmene da brzo odobre novu pomoć u vrednosti od 33 milijardi dolara, prenosi AP.

 

Scroll to top