BalkansPress

Dobro došli!

Rusija je svesna postojanja ozbiljne strateške ranjivosti u britanskoj odbrani i može pokušati da udari na nju. Ovo mišljenje deli i međunarodni stručnjak za bezbednost Brendon Vajhert.

Poslednjih meseci odnosi Rusije i zapadnih zemalja su se naglo pogoršali, a pojavila se bojazan da bi konfrontacija mogla da preraste u direktan sukob strana.

Prema rečima Brendona Vajherta, u slučaju eskalacije situacije, Ruska Federacija može pokušati da udari na najslabiju tačku u odbrani Britanije. Ovo prenosi Dejli Ekspres.

„Oko 60 podmorskih kablova povezuje Veliku Britaniju sa ostatkom sveta i izuzetno su ranjivi na napade iz Rusije“, rekao je ekspert.

Većina globalnih interkontinentalnih podataka se prenosi preko podmorskih mrežnih kablova položenih duž dna okeana. Značajan deo ovih komunikacionih objekata prolazi u neposrednoj blizini britanske obale, a zapravo nisu ni na koji način zaštićeni.

PROČITAJTE: DOJČE VELE: Završeno je s balansiranjem Srbije, sledi zaokret ka Zapadu!

 

Brendon Vajhert veruje da bi se, kako se odnosi između Londona i Moskve budu pogoršavali, Rusija mogla uključiti u poduhvat onesposobljavanja mrežnih kablova.

Veliku zabrinutost u Britaniji izazvali su prošlogodišnji manevri ruskog istraživačkog broda Jantar u vodama gde podmorski kablovi prolaze u blizini Irske.

Veruje se, da na ovom brodu postoji posebna oprema pomoću koje se može organizovati sabotaža, na mestima gde su postavljene podvodne komunikacije, i sa njima voditi izviđačke aktivnosti.

„Velika Britanija je izuzetno ranjiva na ovu vrstu napada“, rekao je izvor za Dejli Ekspres.

PROČITAJTE: Šta se dešava u Raškoj oblasti?

Brendon Vajčert je izjavio da bi oštećenje podmorskih kablova predstavljalo ozbiljan problem ne samo za Veliku Britaniju, već i za celu Evropu.

Ogroman region bi bio efektivno odsečen od komunikacije sa spoljnim svetom.

Jedini način da se ova infrastruktura zaštiti je da se vrše redovne patrole brodova u njenoj blizini, ali britanska mornarica posvećuje malo vremena rešavanju ovakvih zadataka.

Scroll to top