BalkansPress

Dobro došli!

Ako EU ne ispravi situaciju sa transportnom blokadom Kalinjingrada, sama će se odreći dokumenata za Rusku Federaciju o članstvu Litvanije u EU, kažu iz Moskve.

U tom slučaju Moskva će imati slobodne ruke da reši problem na bilo koji način, rekao je Andrej Klimov, predsednik Komiteta za zaštitu državnog suvereniteta Saveta Federacije.

„Evropska unija, ako odmah ne ispravi bezobrazluk Vilnjusa, sama će za nas dezavuisati legitimnost svih dokumenata o članstvu Litvanije u EU i odrešiće nam ruke da rešimo tranzitni problem Kalinjingrada koji je stvorila Litvanija na bilo koji način koji izaberemo“, napisao je političar na svom kanalu na Telegramu.

PROČITAJTE: OŠTRA PORUKA! Lavrov: "Nećemo poštovati pravila koja su oni izmislili"

 

On je napomenuo da je Litvanija, povodom 20. godišnjice Zajedničke izjave o tranzitu između Kalinjingradske oblasti i ostatka Ruske Federacije između Rusije i Evropske unije, odlučila da jednostrano zaustavi skoro polovinu tereta koji prolazi železnicom kroz zemlju u kalinjingradskom pravcu.

„Time je Vilnjus izbacio fotelju na kojoj sedi svih ovih godina kao država članica EU“, napisao je senator.

Podsetimo, Litvanske železnice obavestile su Kalinjingradske železnice da od 18. juna obustavljaju tranzit određene robe koja je pod sankcijama EU.

*Foto: Epa

PROČITAJTE: Ministar pravde SAD-a najavio tim za procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini!

LITVANIJA POKAZALA AGRESIVNO PONAŠANJE Zaharova: Rusija će adekvatno reagovati

Rusija smatra da se Litvanija agresivno ponaša i da ugrožava sferu bezbednosti hrane svojim ograničenjima tranzita robe u Kalinjingradsku oblast, i da će te provokacije naterati Moskvu da na odgovarajući način reaguje.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova danas je, tokom direktnog prenosa na TV kanalu "Solovjev lajv", naglasila da nisu dovedene u pitanje samo isporuke iz Rusije na teritorije država EU, već da je reč i o tranzitnim isporukama preko teritorija Evropske unije, u luke koje opslužuju različite delove sveta, navodi TASS.

 

- Drugim rečima, država kolektivnog Zapada, država članica NATO-a, država članica svih evropsko-atlantskih integracija, trenutno dodatno komplikuje stvari pošto ova zajednica krivi našu državu koja nema veze sa problemima bezbednosti hrane - saopštila je Zaharova.

Ona je navela i da Litvanija, zabranom tranzita robe železnicom u Kalinjingradsku oblast, pokazuje agresivno ponašanje.

- Oni se agresivno ponašaju, prešli su linije, čak su izašli iz okvira ponašanja koje je predviđeno međunarodnim pravom. Ponašaju se agresivno i neprijateljski - rekla je Zaharova.

*Foto: Profimedia

PROČITAJTE: EU pravi plan za izvlačenje žita iz Ukrajine! Borell: "Ruska blokada žitarica je ratni zločin!"

Ruska zvaničnica je izjavila i da Litvanija "provocira i da će te provokacije naterati Moskvu da na odgovarajući način reaguje".

Naglasila je i da u Viljnusu moraju da shvate ozbiljnost posledica zabrane tranzita robe u Kalinjingradsku oblast.

Guverner Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov izvestio je ranije da su litvanski zvaničnici obavestili železničke vlasti regiona o zabrani tranzita niza robe koja potpada pod sankcije EU preko njihove teritorije od 18. juna, navodi TASS.

Scroll to top