BalkansPress

Dobro došli!

U toku je razmatranje o kreiranju međunarodne rezervne valute zemalja članica BRIKS-a, saopštio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

To je saopštio u pozdravnom obraćanju učesnicima poslovnog foruma ekonomske asocijacije BRIKS, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

„Ramatra se pitanje stvaranja međunarodne rezervne valute na osnovu korpe valuta naših zemalja“, rekao je šef Ruske Federacije, izveštava Tas s.

PROČITAJTE: NENAD ČANAK: Na granici Ukrajine izdvajaju tri pasoša – ruski, beloruski i srpski

 

Putin je takođe naveo da je ruski sistem za razmenu finansijskih poruka, kao alternativa SWIFT-u, otvoren za povezivanje banaka iz zemalja članica BRIKS-a.

„Zajedno sa našim partnerima iz BRIKS-a radimo na pouzdanim alternativnim mehanizmima za međunarodna plaćanja. Ruski sistem za razmenu finansijskih poruka je otvoren za povezivanje banaka iz naših pet zemalja“, kazao je on. 

Putin je dodao da ruski poslovni krugovi u koordinaciji sa poslovnim zajednicama iz zemalja BRIKS-a preduzimaju hitne korake na razvoju transportne infrastrukture, prilagođavanju logističkih ruta i stvaranju novih proizvodnih lanaca.

„Želeo bih da istaknem da se ruska strategija ne menja – jačajući naš ekonomski, tehnološki i naučni potencijal, spremni smo za otvorenu saradnju sa svim fer partnerima na principima uvažavanja interesa jedni drugih, bezuslovne supremacije međunarodnog prava i ravnopravnost zemalja i naroda“, poručio je Putin.

Scroll to top