BalkansPress

Dobro došli!

„Bojim se da smo sada suočeni sa situacijom u kojoj moramo da se suočimo sa neprijatnom istinom“, rekao je novinar Volfram Vajmer prošle nedelje. „A to je da je Rusija pobedila u ovom ratu”.

„Sada naš kancelar radi sa ovim jezičkim šablonom: „Rusija ne sme da dobije ovaj rat. Ukrajina mora da pobedi“, nastavio je Vajmer.

„Pitam se samo kuda to politički vodi, jer je Rusija praktično osvojila Donbas i to ćemo videti za samo nekoliko dana. Dobici u oblasti su ogromni, otprilike su veliki kao Holandija i Belgija zajedno. Kopnena veza sa Krimom postoji. Kako bi Rusija sada trebalo da izgubi ovaj rat?

 

Vajmer je dalje rekao da Ukrajina „nema snage“ da se vojno bori protiv Rusije uprkos tome što dobija milijarde dolara oružja i pomoći od Zapada, kao i da Rusija „takođe pobeđuje u međunarodnoj igri sankcija“.

„Kinezi sarađuju sa Rusijom, Indijci posluju kao nikada ranije sa Rusijom, važne zemlje u usponu poput Brazila i Južne Afrike su napustile Zapad — a savezni kancelar je imao put u Južnu Afriku, osramotio se na otvorenoj sceni, ne žele sankcije. Ne žele ni da govore o agresorskom ratu”.

MORAMO DA SHVATIMO DA JE RUSIJA DOBILA RAT" Nemački novinar na nacionalnoj  televiziji rekao istinu - Alo.rs

Vajmer je istakao da je pomirljiva retorika francuskog predsednika Emanuela Makrona o postizanju primirja sa Rusijom signal da je Evropa izgubila politički teren zbog sukoba u Ukrajini.

„To znači da smo izgubili i ovu međunarodnu borbu za većinu. I bojim se da to moramo da priznamo, a pošto pretpostavljam da je Makronova inicijativa zasnovana na realpolitičkim uvidima, mi ne možemo da dobijemo ovaj rat, moramo da ga okončamo što je pre moguće i to je takođe od velike vrednosti da započnemo diplomatski inicijativu“, rekao je Vajmer.

 

„To je ono što zapravo očekujem od naše savezne vlade, upravo zato što je bila toliko nevoljna da zadrži kanal za Moskvu otvorenim, Berlin zapravo mora da predstavi mirovni plan i nadam se da će put u Kijev rezultirati [nemačkim kancelarom Olafom Šolcom] da uradi dakle“, zaključio je on.

Sankcije Zapada Rusiji su imale spektakularan rezultat.

Ruska rublja je sada na petogodišnjem maksimumu u odnosu na američki dolar, a evropske nacije su prinuđene da smanje sve skuplju naftu i prirodni gas koje je ranije isporučivala Rusija.

I kao što je Vajmer primetio, Kina, Indija i druge nezapadne zemlje su pojačale trgovinu sa Rusijom otkako su sankcije stupile na snagu.

U međuvremenu, zbog ključne uloge Ukrajine i Rusije u globalnoj proizvodnji hrane – odnosno pšenice i đubriva – cene hrane u SAD i Evropi dramatično su porasle.

Većina Amerikanaca ne podržava intervenciju SAD u ratu u Ukrajini i mnogo su više zabrinuti zbog lošeg rukovodstva vlade, rastuće inflacije i visokih cena gasa, prema nedavnoj anketi Statista.

Scroll to top