BalkansPress

Dobro došli!

Rusija je važna pokretačka snaga u borbi globalne zajednice protiv terorizma, a zlonamerne laži Sjedinjenih Država to neće promeniti, rekla je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Chunying novinarima juče, komentarišući pozive u Senatu američkog Kongresa da se Rusija proglasi državom “sponzorom terorizma”.

“Rusija je važna sila u borbi međunarodne zajednice protiv terorizma i igra aktivnu i konstruktivnu ulogu u suprotstavljanju pretnji terorizma”, rekla je diplomatkinja, prenosi Xinhua.

“Zlonamerne laži Sjedinjenih Država to ni na koji način neće promeniti”, dodala je. Svi znaju da su Sjedinjene Države uvek proizvoljno kritikovale druge zemlje, nastavila je Hua Chunying. Prema njenim rečima, SAD je takođe naviknut nepotrebno držati lekcije drugima.

PROČITAJTE: PUTINOV ROK OD 10 DANA - Zapadu sledi niz posebnih ekonomskih mera i zabrana!

 

Američki Senat je 27. jula doneo rezoluciju kojom poziva State Department da prizna Rusiju državnim sponzorom terorizma, a kao razlog su naveli razvoj događaja u Čečeniji, Gruziji, Siriji i Ukrajini.

Na popisu sponzora terorizma mogu se naći države koje su, prema SAD-u, “u više navrata podržavale dela međunarodnog terorizma”.

*Foto: Wikimedia Commons

PROČITAJTE: Kijev pred bankrotom; Zelenski moli Kinu za pomoć u ratu; Severna Koreja nudi Rusima 100.000 vojnika

Dana 28. jula grupa kongresmena iz obe stranke najavila je planove za upućivanje sličnog dokumenta na razmatranje Predstavničkom domu.

Komentarišući tu informaciju, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Maria Zaharova rekla je da je Rusija spremna na svaki razvoj situacije sa Sjedinjenim Državama.

Prema njenim rečima, ako Washington odluči prekinuti diplomatske odnose s Rusijom, Moskva će to preživeti.

 

JI: Ako ignorišemo pritiske SAD, vraćamo se zakonu džungle

Kineske vlasti smatraju da je neophodno da se međunarodna zajednica ujedini protiv "nepromišljenog" pritiska SAD i njihovog mešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja, navodi se u današnjem saopštenju objavljenom na sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

- Ako ignorišemo mešanje u naše unutrašnje stvari, svet će se vratiti zakonu džungle, a Vašington će bezobzirnije koristiti silu da maltretira druge zemlje. Ne možemo dozvoliti SAD da ponovo preduzmu slične korake. Sve zemlje treba da se ujedine kako ne bi dozvolile da se ovakve stvari dešavaju - izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, stoji u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi TAS S.

JI: Ako ignorišemo pritiske SAD, vraćamo se zakonu džungle

*Vang Ji / Foto: Profimedia

PROČITAJTE: Gasprom povećao isporuke gasa Kini za 61 odsto

Najviši kineski diplomata istakao je da je nedavna poseta predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu pokazala da su američke vlasti zanemarile stav drugih zemalja "koje neprestano protestuju protiv Bele kuće zbog pokušaja zadiranja u njihov suverenitet".

- SAD grubo krše svoje obaveze ozbiljno ugrožavajući mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu - naglasio je Vang Ji, prenosi TAS S.

On je vežbe koje sprovodi Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) u blizini Tajvana opisao kao "transparentne i profesionalne", ocenivši da su one u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima.

 - Odlučno ćemo čuvati suverenitet i teritorijalni integritet Kine i odvratiti pokušaj SAD da iskoriste Tajvan za kontrolu Kine - zaključio je kineski ministar spoljnih poslova, prenosi ruska agencija.

Kina je oštro reagovala na posetu Pelosi Tajvanu 2-3. avgusta ove godine, pa je Peking uveo sankcije protiv Pelosi i njene porodice i suspendovao nekoliko mehanizama bilateralne saradnje sa SAD.

Dana 4. avgusta, PLA je pokrenula velike vojne vežbe sa vežbom gađanja u šest zona širom Tajvana, koje će trajati do sredine avgusta, navodi TAS S.

Scroll to top