BalkansPress

Dobro došli!

Nemačka je neočekivano ublažila svoj odnos prema Rusiji i krenula protiv saveznika u Evropskoj uniji, a sve zbog rasprave o ideji gornje cene ruskog gasa, piše Pravda.

Evropska komisija je pre izvesnog vremena podržala tačku gledišta niza država EU i predložila uvođenje gornje granice cene ruskog gasa. 

Podsetimo, još u proleće su italijanske vlasti došle na takvu ideju.

PROČITAJTE: UDARNO - Rusija: Nemačka je „prešla crvenu liniju“!

Pretpostavljalo se da bi takva mera mogla da pomogne u borbi protiv naglog poskupljenja goriva. 

Kao odgovor, ruske vlasti su odlučile da neće isporučivati gas zemljama koje nameću netržišna ograničenja. 

Međutim, ideja koju je predložila Evropska komisija nije naišla na podršku vodeće države Evropske unije - Nemačke.

 

Nemačka, koja je imala oštar stav, odjednom je omekšala. Predlog Evropske komisije nije prihvaćen zbog neslaganja unutar EU. To znači da je Nemačka, koja je planirala da u decembru prestane da kupuje ruski prirodni gas, konačno popustila i pomirila se sa realnošću, pišu mediji, a prenosi Pravda.

Nemačko rukovodstvo je bilo pred izborom: ili da podrži gornju granicu cena i konačno prekine trgovinu između EU i Rusije, ili da uzme u obzir stav Moskve.

 - Nemačka je promenila svoj stav, na vreme poslala prijateljski signal Putinu i sada očekuje reciprocitet od Rusije. Ako Nemačka privreda pati, cela evrozona će patiti - navodi Pravda.

Russia and Germany Handshake, International Friendship Summit, Flag  Background Stock Photo - Image of greeting, friends: 137519056

*ROYALTY-FREE STOCK PHOTO

PROČITAJTE: Predsednik mađarskog parlamenta Kover: EU je gubitnik bez obzira ko pobedi u Ukrajini

Podsetimo, tema ograničavanja cena ruskog gasa bila je razmatrana na sastanku ministara energetike EU 9. septembra. Međutim, odluka nije doneta.

Većina država je odbila da podrži ograničenje cena ruskog gasa.

U Evropskoj uniji sve više dobija na popularnosti ideja o ograničavanju cena za sav gas koji se isporučuje u zemlje zajednice.

Nije jasno, međutim, kako će dobavljači reagovati na ovo.

Scroll to top