BalkansPress

Dobro došli!

Načelnik štaba u Teheranu kaže da će se pomorski manevri odvijati, u Indijskom okeanu.

Iranska mornarica će ove jeseni učestvovati u zajedničkim vežbama sa ruskim i kineskim ratnim brodovima, najavio je general-major Mohamed Hosein Bageri u četvrtak, u Teheranu.

Načelnik generalštaba iranskih oružanih snaga nije ponudio mnogo detalja, o planiranim manevrima ali je rekao da bi i druge zemlje poput Omana i Pakistana mogle da učestvuju.

Bageri je to objavio na marginama vojne parade u Teheranu, povodom Svete nedelje odbrane, prenosi novinska agencija Mehr.

PROČITAJTE: OPASNE PUTINOVE REČI: Objavio mobilizaciju i zapretio svim sredstvima!

 

„Vežbe, u kojima će učestvovati mornarice Irana, Rusije i Kine biće održane ove jeseni, u severnom delu Indijskog okeana“, rekao je Mehr Bagheri.

Ovo bi bila četvrta zajednička vežba triju mornarica od 2019. godine i prva, od eskalacije neprijateljstava, u Ukrajini.

Jedanaest iranskih brodova, tri ruska i dva kineska ratna broda učestvovalo je u vežbama, u januaru 2022. u severnom Indijskom okeanu.

Među aktivnostima, koje su tada praktikovane bile su artiljerijska vatra na pomorske ciljeve, operacije potrage i spasavanja i oslobađanje civilnog broda od pirata, navodi rusko Ministarstvo odbrane.

Rusija i Kina sprovele su zajedničku patrolu u severnom Pacifiku, kod obala Japana, ranije ovog meseca.

U tim manevrima je učestvovalo ukupno osam brodova Tihookeanske flote Rusije i Ratne mornarice Narodne oslobodilačke armije.

PROČITAJTE: Vojni ekspert Leonkov: Kina sprema vojsku za rat sa SAD i računa na Rusiju!

Scroll to top