BalkansPress

Dobro došli!

Oko petnaest zemalja je zainteresovano da se priključi BRIKS-u, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

- Pozitivno ocenjujem interesovanje za rad BRIKS-a koji su poslednjih meseci izrazile mnoge uticajne i autoritativne zemlje. Zašto da skrivamo, oko petnaest zemalja, u ovom ili drugom obliku, su se već zainteresovale da se priključe grupi - rekao je Rjabkov „Prvom kanalu“.

PROČITAJTE: Zašto je Moskva razmenila komandante Azova i strane plaćenike?

 

Prema rečima zamenika ministra inostranih poslova Rusije, to je odraz ne samo autoriteta BRIKS-a kao međunarodnog poligona, to je dokaz da zemlje shvataju da BRIKS nudi pravu alternativu jednopolarnom svetu, realan model za saradnju, gde nema vodećih ljudi i onih koji ih slede, gde nema pokušaja da se nametnu jedna ili druga rešenja sa vrha.

*Foto: Shutterstock/Ilustracija

PROČITAJTE: Do pobede i natrag: Nova faza rata u Ukrajini

- Ja svesno ne nazivam BRIKS organizacijom, jer je to objedinjenje država, koje je lišeno nadnacionalne birokratije. Između ostalog, to je jedna od jačih strana BRIKS-a. Želim da kažem da je BRIKS relativno mlad i da u BRIKS-u nemamo saglasnost i utvrđenu proceduru za primanje novih članova i proširenje grupe. Lideri na samitu u junu su dali nalog da se aktivno pozabavimo ovim pitanjem, počeli smo da radimo po tom pitanju. Neophodno je pogledati kriterijume na osnovu kojih se mogu pozvati novi članovi i metodologiju odgovarajućeg pristupa ovoj temi u celini. Nastavljamo taj rad - zaključio je Rjabkov.

Članice BRIKS-a su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Početkom septembra je održan parlamentarni forum BRIKS, a predsedavajuća forumom je ovaj put bila Kina.

Scroll to top