BalkansPress

Dobro došli!

Predstojeća zima će u Francuskoj, zbog sankcija Evropske unije protiv Rusije, biti teška, a sledeća još teža, izjavila je liderka frakcije „Nacionalni savez“ u francuskom parlamentu Marin Le Pen.

„Sankcije su se pokazale kao kontraproduktivne. Realnost je takva, da je zahvaljujući tim sankcijama Rusija dodatno zaradila na izvozu nafte 40 milijardi evra! Te sankcije ne samo da ne funkcionišu, već njih osećaju i sami Francuzi. Ova zima će za nas biti teška, a sledeća, najverovatnije, još teža“, rekla je Le Penova u intervjuu televiziji BFMTV.

Prema njenim rečima, odgovornost za nastalu situaciju leži na onima koji su doneli odluku o sankcijama protiv Rusije.

PROČITAJTE: Da li je Amerika objavila rat Nemačkoj i Evropi?!

 

Posle početka specijalne operacije u Ukrajini, Zapad je povećao pritisak sankcijama na Rusiju, što je dovelo do povećanja cena električne energije, goriva i hrane u Evropi i SAD. Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a sankcije su izazvale ozbiljan udar na celu svetsku ekonomiju. On smatra da je glavni cilj Zapada pogoršanje života miliona ljudi.

PROČITAJTE: Poslednji je trenutak da se na Zapadu neko pobuni

Vlada Francuske je prošlog leta pokrenula program „energetske trezvenosti“ sa ciljem da se snizi upotreba električne energije za deset odsto, kako bi se izbegao deficit energije tokom zime. Vlada je pozvala preduzeća i transportne kompanije da predstave konkretne planove kako bi se smanjila upotreba struje.

U cilju štednje električne energije u Francuskoj su zabranjene svetleće reklame, a prodavcima su zabranili da drže otvorena vrata dok je uključen klima uređaj ili sistem za grejanje. Dat je nalog da se u prodavnicama tokom noći isključuju reklame i ventilacija, snižava jačina osvetljenja za 50 odsto dok se ne pojave kupci i za 30 odsto u radno vreme u slučaju kritičnog nivoa potrošnje električne energije.

Scroll to top